Süryani Çöreği Tarifi İçin Malzemeler
Hamur için:
- 1 kg un ( siyez unu 800 gr)
- 350 gram tereyağ
- 350 ml süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket instant maya
- 1 yemek kaşığı mahlep
- 1 yemek kaşığı dövülmüş rezene
- 1 yemek kaşığı toz zencefil
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 1 yemek kaşığı yenibahar
- 1 ceviz rendelenmiş muskat
İç harcı için:
- Yarım kg hurma
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı ince kıyılmış ceviz ( isteğe bağlı)
Üstü için :
- 100 gram file badem
- 1 yumurta sarısı
Süryani Çöreği Tarifi Yapılışı
- Ilık süt ve mayayı karıştırma kabına alıyoruz, biraz açılmasını bekliyoruz.
- Eritilmiş tereyağ, toz şeker, baharatları ekliyoruz.
- Yavaş yavaş unu eleyerek ekliyoruz ve karıştırıyoruz.
- Yumuşak kıvamda ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ekliyoruz.
- 2 saat hamurun mayalanması için üstünü örtüp bekletiyoruz.
- Bu esnada iç harcını hazırlamak için hurmaların çekirdeğini çıkartıp elle küçük parçalara bölüyoruz.
- Tavaya alıp zeytinyağ ekleyip hamur kıvamına gelene kadar hafif ısıyla tahta kaşık yardımıyla eziyoruz.
- Orijinal tarifte yok ama isteğe bağlı iç harca ceviz ekliyoruz.
- Mayalanan hamurdan bir portakal kadar parçalar alıp elimizle yaklaşık 3 cm eninde ve 5 mm kalınlığında dikdörtgen açıyoruz.
- Harçtan şerit halinde ortasında koyuyoruz ve rulo yapıyoruz.
- 1 cm eninde bıçak yardımıyla küçük parçalara bölüyoruz.
- Her bir parçanın üstünü yarım file badem ile süsleyip yumurta sarısı sürüyoruz.
- Fırın tepsisine yağlı kağıdın sütüne sıra sıra dizdiğimiz çörekleri önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20 dk üstleri hafif kızarana kadar pişiriyoruz.
- Pişmiş ve soğutulmuş çörekleri dip frizde.
Saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun :).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder