İçindekiler
5 yumurta
6 çorba kaşığı toz şeker
1 tutam tuz
3 çorba kaşığı ayçiçek yağı
4 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı kakao
1 tepeleme tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilin
Kreması için,
Yarım litre süt
3 yumurta sarısı
4 çorba kaşığı şeker
1 paket vanilin
3 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
Kakaolu kaplama için;
Yarım litre süt
3 yumurta sarısı
4 çorba kaşığı şeker
1 paket vanilin
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı kakao
1 kare paket çikolata (60 gr)
- İlk keki ile başlıyoruz, 5 yumurtayı kaseye kırıp üzerine 6 çorba kaşığı toz şekeri ve 1 tutam tuzunu ekleyip iyice köpük olup 2-3 katına çıkana kadar çırpın.
- Köpük köpük olduktan sonra 3 çorba ayçiçek yağını da ekleyip bir tur daha çırpın.
- Sonra sıra kuru malzemelerinde, elekten eleyerek 4 çorba kaşığı unu, 4 çorba kaşığı kakaoyu, 1 tepeleme tatlı kaşığı kabartma tozunu ve 1 paket vanilini ekleyin.
- Kuru malzemeleri ekledikten sonra çok uzun süre karıştırmamaya özen gösterin bir kaç tur kadar karıştırın.
- Fırın tepsisinin dibini su ile ıslatıp üzerine yağlı kağıt yerleştirin.
- Su ile ıslatmamazın sebebi yağlı kağıdın iyice yapışması kek hamurunun kenarlarından altına kaçmaması.
- Kek hamurunu tepsiye dökün, üzerinde kalan baloncukların patlaması için tepsiyi hafifçe tezgaha vurun.
- Önceden ısıtılmış 170C alt-üst fırının orta rafında 10 dakika pişirin.
- Kek piştikten sonra hiç vakit kaybeden tezgaha geniş bir tane mutfak bezi serip tepsiyi bezin üzerine ters çevirip keki çıkarın.
- Nazikce üzerindeki yağlı kağıdı kekten ayırın.
- Mutfak beziyle keki nazikce rulo hale getirip bu şekilde kenarda bekletin.
- Kreması için; yarım litre sütü tencereye ekleyip ısıtın.
- 3 yumurta sarısı ile 4 çorba kaşığı toz şekeri iyice köpürene kadar çırpın.
- Köpürüp beyazladıktan sonra üzerine 1 paket vanilin ile 3 çorba kaşığı unu ekleyip bir tur daha karıştırın.
- Isınan sütten azar azar yumurtanın içerisine ekleyip biryandan da çırpıp yumurtayı ılıştırın.
- Yumurtalar ılıştıktan sonra süt tenceresne ekleyip kısık ateşte çırparak pişirin.
- Muhallebe kıvamına gelip kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp içerisine 1 çorba kaşığı tereyağı ilave edin.
- Oda sıcaklığına gelene kadar üzeri kabuk tutmasın diye karıştırarak soğutun.
- Keki mutfak bezinden ayırıp tezgaha açın.
- Krema çok yoğun bir kıvama geldiyse normal çırpıcı ile bir kaç tur karıştırın.
- Kremayı kekin üzerine döküp en son katlayacağınız yerden 2 parmak kadar boşluk bırakıp spatula ile kremayı kekin üzerine sürün.
- Katlamaya başlayacağınız yere bir tık daha ince krema sürmeye dikkat edin.
- Pastayı rulo hale getirip dolapta yarım saat kadar bekletince rulo pastanız hazır.
- Şimdi gelelim bunu kütük pasta haline getirmeye.
- Pastanın ucundan 5 parmak kalınlığında velevli şekilde parça keserek pastanın gövdesine yapıştırın.
- Yarım litre sütü tencereye döküp ısıtın.
- 3 yumurta sarısı ile 4 çorba kaşığı toz şekeri beyaz olup köpürene kadar çırpın.
- Üzerine 2 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı kakao ile 1 paket vanilini ekleyip bir kaç tur daha karıştırın.
- Sütten azar azar yumurtalı karışımın içerisine ekleyerek yumurtaları ılıştırın.
- Yumurtalar ılıştıktan sonra tencereye sütün içerisine ekleyip kısık ateşte karıştırarak pişirin.
- Göz göz olup kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatıp 1 paket kare çikolatayı elinizle kabaca bölüp içerisine ekleyip çırparak karıştırın. Krema oda sıcaklığına gelene kadar çırpın.
- Soğuduktan sonra kakaolu kremayı üzerine sürünce kütük pastanızda emrinize amade.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder