Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
- 300 normal un
- 200 tam buğday unu
- 100 gram aktif ekşi maya (20 gram ana maya +40 gram un + 40 gram su)
- 350 gram su
- 1 tatlı kaşığı kaya tuzu
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Yapılışı
- Hazırlamış olduğumuz aktif ekşi mayayı alıp hamuru yoğurmaya başlıyoruz.
- Hamuru yoğururken suyunu yavaş yavaş ekleyin belirtilen ölçüden ancak 10 gram 20 gram fazla veya az un gerekebilir hamurum cıvık oldu diye fazladan un eklemeyin.
- Hamuru yoğurdukça gluteni açığa çıkacaktır elimize yapışmayacaktır.
- Hamurumuzu iyice yoğurup tabanını yağladığımız kaba alıp 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz.
- 1 saat sonra hamura tuzunu ekliyoruz.
- Hamurun tuzunu ekledikten sonra hamuru tekrar 1 saat daha dinlendiriyoruz ve katlama yapmaya başlıyoruz birer saat arayla hamuru 3 veya 4 kez katlıyoruz🥖🥖
- Katlamalar bittikten sonra hamura son şeklini veriyoruz.
- Dolapta 10 saat üzeri kapalı ve sarılı bir şekilde bekletiyoruz.
- Dolaptan çıkarıp üzerini unlayıp jiletle çizik atıp önceden 250 derecede ısıtılmış fırına veriyoruz ve fırının içine bir kap içinde su koymayı unutmuyoruz.
- 30 dk 250 derecede üstü kapalı 30 dakika üstü açık 200 derecede pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder