İstanbul Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 100 tereyağı veya margarin
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
- 1 çay bardağı hindistan cevizi
- Çeyrek çay bardağı pudra şekeri
- 2 yemek kaşığı irmik
- 1 çay kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2-2, 5 su bardağı un
Dolgusu için;
- 1 su bardağı süt
- Yarım çay bardağı irmik
Şerbeti için :
- 3,5 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- Yarım limon
Üzeri için:
- Yumurta sarısı
- Susam (isteğe bağlı)
İstanbul Tatlısı Tarifi Yapılışı
- İstanbul tatlısının ilk önce dolguyu hazırlayın. Bunun için süt ve irmiği uygun bir tencereye alın karıştırıp koyulaşana kadar pişirin.
- Ocaktan alıp arada karıştırın koyulaşacaktır.
- Daha sonra hamur malzemeleri karıştırılıp, yoğrulur.
- Ceviz büyüklüğünde toplar elde edilir ortasına minik parmakla veya herhangi bir aparatla çukur açılarak şekil verilir.
- Üzerine yumurta sarısı sürülür susam serpilir.
- Daha sonra hamurun çukur yerine dolgu için yapılan malzemeyi sıkma torbasına koyup ortasına sıkılır.
- 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
- Tatlı pişerken şerbeti hazırlanır.
- Şerbet malzemesi su ve şeker ocakta kaynamaya başladıktan sonra yarım limon ekleyip 15 dk daha kaynatıp ocaktan alınır.
- İlk sıcaklığı çıkmış tatlıya hafif sıcak şerbet dökülür. Daha sonra ben kare borcam tepsiye aldım şerbetini daha iyi çekti.
- Birkaç saat dinlendirdikten sonra servis edilir. Ertesi güne bekleyen tatlımız daha da lezzeti güzel oluyor 👌🏼😋.
Deneyeceklere şimdiden herkese afiyet olsun.
Not: isteyen dolgu kreması yapmadan, yerine tatlıyı fırında pişirip çıkardıktan sonra üzerine kaymak veya krem şanti ile servis edebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder