20 Şubat 2021 Cumartesi

Orjinal Hakiki Lezzette Muhteşem Tulumba Tatlısı

 

Orjinal Hakiki Lezzette Muhteşem Tulumba Tatlısı Tarifim İçin Malzemeler

Şerbeti için;

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Hamuru için

  • 2 su bardağı soğuk su
  • 1 dolu tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığının ucu ile tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2,5 su bardağı un
  • 4 -5 adet yumurta (Kıvama göre eklenecek)

    Orjinal Hakiki Lezzette Muhteşem Tulumba Tatlısı Tarifim Yapılışı

  • Şerbeti için; şeker ve suyu ocakta pişirip 25 dk orta ateşten az altta kaynatalım. Koyu kıvamlı bir şerbet olması gerekiyor.
  • Şerbeti kapatmaya beş dk kala limon suyunu ilave edelim. Ocaktan alıp iyice ılınınca buzdolabında buz gibi soğutalım.
  • Hamuru için; derin bir tavaya suyu, şeker ve tuzunu, yağını ekleyip karıştıralım.
  • Ocağı açıp su kaynamaya başlayınca, içine unu ilave edip tahta kaşık ile karıştıralım çok kısa sürede un toplanacaktır.
  • 5 dk boyunca orta ateşte sürekli alt üst ederek hamuru kavurmamız gerekiyor, en kolay yoluda bir kepçenin arkası ile basa basa ezerek kavurabiliriz bu şekilde unu daha kolay yedirmiş oluyoruz. Ben bu şekilde yapıyorum.
  • Un pütürü kalmayıp hamur haline dönüşmüş tulumba hamurunu hemen soğutmak amaçlı mutfak tezgahına alalım.
  • Elimizle sıcak hamuru; yoğura, aça, sere, katlaya,hamuru soğuğa yakın ılık olana dek hareket ettirerek oynayalım.
  • Sonra hamuru ister elde yoğurarak,, ister mutfak şefinde, ister çırpıcıda, nasıl arzu eder kolayınıza gelirse, bir kaba alıp, üzerine 1 adet tüm yumurtayı ekleyelim ve karıştırmaya başlayalım.
  • İlk yumurtayı hamura iyice yedirip karıştırdıktan 2 dk sonra, ikinci yumurtayı ekleyelim ve karıştırmaya ara vermeden devam edelim.
  • Üçüncü yumurtayı ekleyelim birazda böyle karıştırıp ardına, dördüncü yumurtayı ekleyelim. (ben hamuruma 5 adet yumurta kullandım, kıvamı için tam geldi. Büyüklüğüne göre adet sayısı da değişiklik gösterecektir, siz önce 4 tane ile iyice karıştırıp kıvama bakınız, gerekli görürseniz bir tane daha yumurta ekleyiniz).
  • Hamurun olması gereken bitmiş son kıvamı; tırtıklı uç takılmış, sıkma torbasına koyup tek elle hamuru sıktığımızda, ne çok cıvık akışkan olmamalı,, nede aşırı sert, çok zor sıkılacak bir hamur olmamalı,, , tek elle biraz kuvvet gerektirecek ama sıkılabilecek kıvamda olması gerekir.
  • Geniş boy tavamız içine bolca sıvı yağ ekleyelim. Ocağı açmadan önce yağ mutlaka soğuk olmalı.
  • Torbamız içine doldurduğumuz hamurdan sıkıp yağa batırılmış makas ile dilediğimiz boyda kesip kesip soğuk yağ içine bırakalım.
  • Tüm tavayı doldurduktan sonra, ocağın altını mutlaka kısık ateşte açalım yağın ısınması uzunca bir vakit alıyor fakat püf noktası burada zaten.
  • Benim ocağımın en yüksek ayarı 9,, , ben 4’te pişirdim, pembeleşmeye başladıktan sonra orta ateşe çıkardım seviyesi 6 idi, ) hamurun rengi pembe olana dek aslaaa karıştırmıyor ve tatlılara ellemiyoruz hep kısık ateşte durucak, renk almaya başladıktan sonra orta ateşe yükseltip kızartmaya devam ediyoruz.
  • Sonrasında hızlıca kızaracak sık sık karıştırabilirsiniz. Güzelce kızaran altın renginde olan tulumbaları süzgeçle yağdan alıp, dolaptan çıkmış buz gibi şerbet içine bırakalım.
  • Karıştıra karıştıra 2- 3 dakika şerbet içinde dolandıralım ve servis tabağına çıkarıp alalım.
  • Üzeri açık muhafaza edelim.
  • Afiyet bal şeker olsun.
  • Dilerseniz hamuru iki ayrı tavaya, aynı anda soğuk yağa sıkarak, aynı anda,, aynı ayarda pişirebilir.
  • Dilerseniz de tüm hamura uygun ocağınıza sığacak büyükçe bir tavaya bir seferde sıkabilirsiniz.
  • Kızartmak için kullandığınız yağları bir kavanoza doldurup, sonra yeniden kızartmalarda yada tatlı yapımında kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder