Osmanlı Mutfağından Favori Bir Lezzet-Pekmezli Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler
- 1,5 su bardağı un
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Şerbeti için;
- 1 su bardağı pekmez
- 1,5 su bardağı su
Osmanlı Mutfağından Favori Bir Lezzet-Pekmezli Un Helvası Tarifi Yapılışı
- Öncelikle şerbetimizi hazırlayalım. Bunun için bir kap içerisine pekmez ve suyumuzu alalım. Malzemeleri iyice karıştıralım.
- Helvamız için tenceremize sıvı yağ ile tereyağımızı alarak eritelim. Ocağı yüksek ateşte açarak yağımızı yakmamaya dikkat edelim.
- Üzerine unu ilave ederek kısık ateşte kavurmaya başlayalım.
- Kavururken sabırla sürekli karıştırarak kavurmak çok önemli ve ocağınız yüksek ateşte olmamalı, ayrıca helvayı kavurma süresi önemli dilerseniz süreyi tutabilirsiniz. Ben toplamda 10 dakika kavurdum, ilk başta un size çok gelebilir, fakat kaşığın arka tarafı ile karıştırarak yavaş yavaş kıvam aldığını göreceksiniz.
- Unun rengi koyulaşıp kıvamı akışkan bir hale geldiyse helvamızın kavurma işlemi olmuş demektir. Eğer daha koyu renkli isterseniz birkaç dakika daha kavurabilirsiniz, fakat içerisine pekmezde ilave edeceğiniz için çok koyu bir renk almamasına dikkat edin.
- Şimdi helvamızı ocaktan alalım ve şerbeti yavaş yavaş ekleyerek yavaş yavaş karıştıralım.
- Daha sonra tenceremizi ocağa alalım.
- Helvamız şerbetini çekip kıvam alıncaya kadar karıştıralım.
- Kaşığın arka tarafı ile una bastırarak topaklanmadan şerbetini çekmesini sağlayalım, göreceksiniz birkaç saniye içerisinde şerbetini çekmeye başlayacaktır.
- Şerbetini güzelce çeken helvayı ocaktan alalım.
- Üzerine kağıt havlu ile kapatarak demlenmeye bırakalım.
- Pekmezli helvanızı dilediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz. İsterseniz helvanızı cevizli veya fıstıklı da hazırlayabilirsiniz.
- Üzerine ceviz, hindistan cevizi, toz fıstık, kaymak veya dondurma ile de servis edebilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder