Terbiyeli Tuzu Az Enfes Karışık Turşu (Çıtır Çıtır Ve Hep Taze) Tarifi İçin Malzemeler
- 2 kg salamura salatalık veya kornişon
- 1 kg salamura biber turşusu
Taze olarak
- Yarım beyaz turşuluk lahana
- 1 kilo biraz kalın havuç
- 1 demet maydanoz
- 1 demet maydanoz kadar yeşil kereviz yaprağı yarım karnabahar
- Yarım kilo bürüksel lahanası veya brokoli (isteğe bağlı)
- 20 diş kadar sarımsak
- Bir çay bardağı kadar iri salamura tuzu
- 1 su bardağı üzüm sirkesi
- 1 su bardağı elma sirkesi
- 1 limon
Terbiyeli Tuzu Az Enfes Karışık Turşu (Çıtır Çıtır Ve Hep Taze) Tarifi Yapılışı
- Lahana 2 parmak kalınlığında doğranır.
- Karnabahar da lahanaya yakın boyutta doğranır.
- Havuç soyulur ve halka halka doğranır. Yeşilikler irice doğranır.
- En son salamura salatalık ve biber doğranır.
- Soyulan sarımsaklar ortadan kesilip konur.
- Hazırlanan malzemeler geniş bir leğen veya tepsiye konarak karıştırılır. Ben bu işlemi mutfak tezganının köşe kısmında yapıyorum siz de öyle yapabilirsiniz.
- Malzemelerim üzerine bir kahve fincanı tuz ekilerek kabaca bir karıştırılır ve bir saat kadar bekletilir. Bu sayede içindeki salamura malzeme ve üzerine konan tuzun etkisiyle malzemeler biraz çöker ve sularını salar.
- Bu sırada başka bir büyük kapta 4 kilo kadar suya yarım çay bardağı iri tuz ve iki çeşit sirke konarak karıştırılır.
- Bu suya aspirin koyarsanız turşunun üstü beyazlamaz ama şart değil ben her zaman koymuyorum. Bekleyen turşuluk malzeme turşu kurmak istediğimiz kaba ( ister cam ister plastik evimizde ne varsa) biraz bastırarak doldurulur.
- Limon da doğranıp 3-4 dilim şişelerin etrafına dizilir.
- Üzerlerine hazırlanan turşu suyu doldurulur.
- Turşu suyunu tattığınızda eğer boğazı yakmıyorsa sirke ayarı iyidir, tuzu da normal ayarda olmalı çünkü içinde salamura salatalık ve biber olduğundan onlar da tuzunu verecektir.
- Doldurulan turşular serin bir yerde muhafaza edilir.
- Turşular biraz kabarıp taşma yapabilir. Bir hafta sonra turşularımız hazır. Turşu olduktan sonra buzdolapta muhafaza edersek çok uzun süre dayanır ve tazeliğini, çıtırlığını korur. Şimdiden afiyet olsun.
Terbiyeli turşuda kullandığım salamura turşuyu yazdan şu şekilde hazırlıyorum. 5 kg salatalık ve 5 kg turşuluk biber güzelce yıkanır. (ister küçük kornişon, ister normal salatalık kullanılabilir ben ikisinden de yapıyorum. ) salatalıklar bütün olarak, biberler sapları kesilerek ve bıçakla delinerek ayrı ayrı kaplara ( cam olursa daha iyi olur) konur. Üzerlerini örtecek kadar su konur. Bu suya iki su bardağı iri salamura tuz konur ve en üste ağırlık konarak karanlık yere kaldırılır. Bu halde en az 2-3 ay bekler. Kışın turşuyu yapacağımız zaman içinden istenen miktarda alınır, kalanı aynı şekilde saklanmaya devam edilir. Bu şekilde salamuramız bozulmadan uzun süre durur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder