Tombik Döner Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
- 4 su bardağı un
- 2 su bardağı ılık su
- Yarım paket yaş maya veya 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı silme tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
- isteğe bağlı susam ve çörekotu
Tombik Döner Ekmeği Tarifi Yapılışı
- Öncelikle mayayı çözdürerek başlayalım. Bir kaseye kuru mayayı, şekeri ve 1 bardak ılık suyu alalım. Maya çözülüp kabarıncaya kadar 5-10 dk arası bekletelim. Yaş maya kullanacaksanız beklemeye gerek yok, mayayı ufalayıp çözdürebilirsiniz.
- Yoğurma kabına unu ve tuzu alıp ortasını çukurlaştıralım. içerisine mayayı ve 1 bardak daha ılık suyu ekleyelim.
- Yavaş yavaş kenarlardan un alarak hamuru yoğuralım. Yumuşak kıvamlı bir hamur olacak, gerekirse en son toparlamak için hafif hafif un da serpebilirsiniz.
- Hamur hazır olunca üzerini streçle örtelim ve bezle sararak ılık bir ortamda 40 dk kadar mayalanmaya bırakalım. Mayalanma süresi ortam sıcaklığına göre de değişebilir. Yaklaşık 2-2.5 katına çıktığında hazır demektir.
- Hamurun üzerini açıp tekrar toparlayalım ve fazla havasını çıkartalım. Bu işleri un serpilmiş tezgahta daha kolay yaparsınız.
- Ardından hamuru 9 eşit parçaya bölelim. Benim tepsime 9 tane yerleştirmek uygun geldiği için böyle yapıyorum. Dilerseniz 3 bardak un ve 1.5 bardak su ile hazırlayıp 6 ekmek çıkacak şekilde de yapabilirsiniz.
- Her bir parçayı beze haline getirip pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye dizelim. 10-15 dk tepsi mayası için bekletelim. Beklerken üzerlerinin kurumaması için temiz bir bezle örtmeyi unutmayın.
- Üzerlerine sürmek için yumurta sarısı ve yoğurdu karıştıralım.
- Elimizle bezelerin üstüne hazırladığımız sosu güzelce sürelim.
- Bezelerin ayası tekrar geleceği için yine kabarmış olacaklar, elle bastırarak biraz yaydıralım. Fotoğraflarda aşama aşama görebilirsiniz. İsterseniz fırına girmeden susam ve çörekotu serpebilirsiniz.
- 200 derece ısıtılmış fırında üzerleri ve altı kızarıncaya kadar pişmeye bırakalım.
- Fırından aldıktan hemen sonra yine temiz bir bez örterseniz yumuşacık olacaklardır.
- İçerisine döner, köfte veya tavuk koyabileceğiniz gibi sandviç yapmak için de kullanabilirsiniz. İçi boş değil pide tadında çok lezzetli bir ekmek, denemenizi mutlaka tavsiye ederim. Şimdiden afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder