12 Şubat 2021 Cuma

Tombik Döner Ekmeği Tarifi

 

Tombik Döner Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 2 su bardağı ılık su
  • Yarım paket yaş maya veya 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • isteğe bağlı susam ve çörekotu

    Tombik Döner Ekmeği Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle mayayı çözdürerek başlayalım. Bir kaseye kuru mayayı, şekeri ve 1 bardak ılık suyu alalım. Maya çözülüp kabarıncaya kadar 5-10 dk arası bekletelim. Yaş maya kullanacaksanız beklemeye gerek yok, mayayı ufalayıp çözdürebilirsiniz.
  • Yoğurma kabına unu ve tuzu alıp ortasını çukurlaştıralım. içerisine mayayı ve 1 bardak daha ılık suyu ekleyelim.
  • Yavaş yavaş kenarlardan un alarak hamuru yoğuralım. Yumuşak kıvamlı bir hamur olacak, gerekirse en son toparlamak için hafif hafif un da serpebilirsiniz.
  • Hamur hazır olunca üzerini streçle örtelim ve bezle sararak ılık bir ortamda 40 dk kadar mayalanmaya bırakalım. Mayalanma süresi ortam sıcaklığına göre de değişebilir. Yaklaşık 2-2.5 katına çıktığında hazır demektir.
  • Hamurun üzerini açıp tekrar toparlayalım ve fazla havasını çıkartalım. Bu işleri un serpilmiş tezgahta daha kolay yaparsınız.
  • Ardından hamuru 9 eşit parçaya bölelim. Benim tepsime 9 tane yerleştirmek uygun geldiği için böyle yapıyorum. Dilerseniz 3 bardak un ve 1.5 bardak su ile hazırlayıp 6 ekmek çıkacak şekilde de yapabilirsiniz.
  • Her bir parçayı beze haline getirip pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye dizelim. 10-15 dk tepsi mayası için bekletelim. Beklerken üzerlerinin kurumaması için temiz bir bezle örtmeyi unutmayın.
  • Üzerlerine sürmek için yumurta sarısı ve yoğurdu karıştıralım.
  • Elimizle bezelerin üstüne hazırladığımız sosu güzelce sürelim.
  • Bezelerin ayası tekrar geleceği için yine kabarmış olacaklar, elle bastırarak biraz yaydıralım. Fotoğraflarda aşama aşama görebilirsiniz. İsterseniz fırına girmeden susam ve çörekotu serpebilirsiniz.
  • 200 derece ısıtılmış fırında üzerleri ve altı kızarıncaya kadar pişmeye bırakalım.
  • Fırından aldıktan hemen sonra yine temiz bir bez örterseniz yumuşacık olacaklardır.
  • İçerisine döner, köfte veya tavuk koyabileceğiniz gibi sandviç yapmak için de kullanabilirsiniz. İçi boş değil pide tadında çok lezzetli bir ekmek, denemenizi mutlaka tavsiye ederim. Şimdiden afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder