28 Mart 2021 Pazar

Beyaz Lahana Dolması (Bu Şekile Herkes Kolaylıkla İncecik Sarabilecek) Tarifi

 

Beyaz Lahana Dolması (Bu Şekile Herkes Kolaylıkla İncecik Sarabilecek) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 orta boy beyaz lahana

İçi için;

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı bulgur
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 adet soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım demet maydanoz
  • Karabiber, pulbiber, nane, kimyon
  • Yeteri kadar su

Sos için;

  • Yarım yemek kaşığı kadar salça
  • Suy
  • Biraz sıvı yağ
  • Tuz ve biraz kimyon

    Beyaz Lahana Dolması (Bu Şekile Herkes Kolaylıkla İncecik Sarabilecek) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle yaprakları haşlayacağımız tencereye yarısına kadar su koyalım.
  • Su kaynayana kadar lahanamızı görsellerde gördüğünüz gibi önce orta sap kısmını kesip çıkaralım daha sonra arkasını çevirip 3’e bölelim(tamamen ayırmıyoruz dağılmaması için yarısına kadar inelim en son ayıracağız)
  • Sonra kenardaki parçaları ortadan ve orta parçayıda 3’e böldükten sonra tamamen aşağı kadar kesip ayıralım kaynayan suda 3-4 dak. Alt üst edip kevgirle alalım süzgece koyalım.
  • Üzerine soğuk su gezdirelim bütün parçalara aynı işlemi yapalım.
  • İçini hazırlamak üzere bir tavaya sıvı yağı ve minik doğradığımız soğanı alalım biraz kavuralım .
  • Salçayı ekleyelim bir iki karıştırıp üzerine yıkadığımız pirinç ve bulguru ekleyelim 2-3 dak. Kavurduktan sonra baharatları ve 1 bardak suyu ekleyelim güzelce karıştırıp kapağını kapatalım .
  • Kısık ateşte suyunu çekince ocağı kapatalım.
  • Sarmaya geçelim ;görsellerdeki gibi saralım uzun gelenleri ortadan bölelim pişireceğimiz tencerenin dibine sarılamayacak parçalardan serelim dibi tutarsa dolmamız zarar görmesin .
  • Uçlarını birbirine denk getirerek dizelim .Bu şekilde içi dışarı çıkmaz.
  • Yarım yemek kaşığı kadar salçayı suyla açalım ,biraz sıvı yağ, tuz ve biraz kimyon ilave edip karışımı dolmaların üzerine dökelim.
  • Dolmaların üzerine gelecek kadar su ekleyelim.
  • Dolmaların üzerini kapatacak kadar büyüklükte düz bir tabak kapatalım.
  • Ocağı açalım kaynadıktan sonra altını kısıp 40 dak. Kadar pişirelim .
  • Piştikten sonra suyu kalmışsa tabağı kadırmadan önce suyunu süzdürelim .
  • Tabağı kaldırıp servis tabağına dizelim sıcak servis yapalım afiyet olsun💐🖐️.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder