18 Mart 2021 Perşembe

Karpatka Tarifi

 

Karpatka Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 5 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 125 gram tereyağı

Kreması için:

  • 1 yemek kaşığı un
  • 2.5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 125 gram tereyağı
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 2 paket vanilin
  • 10-15 adet ahududu

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

Karpatka Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; Ufak bir tencerenin içerisine su, tuz ve tereyağını koyarak kaynatın.
  • Su kaynar hale geldiğinde içerisine un ekleyin ve topaklar gidene kadar karıştırın.
  • Hamuru pişirdikten sonra başka bir kaba alın ve soğuması için bekletin.
  • Hamur ılımaya başladığında kabartma tozu ve yumurtaları tek tek ilave edin.
  • Hamuru güzelce karıştırdıktan sonra ikiye bölün. Yağlı kağıt serili kelepçeli kalıba hamurun yarısını alın ve yayın.
  • Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında yaklaşık 30 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin. 
  • Hamur piştiğinde kalıptan çıkartın ve kenara alıp oda sıcaklığında soğutun. Bu esnada diğer hamuru kelepçeli kalıba yerleştirin ve pişirin.
  • Kreması için; Tereyağı ve ahududu dışında kalan malzemeleri tencereye aktarın.
  • Orta ateşte muhallebi kıvamı alana kadar, sürekli çırparak pişirin.
  • Kremanın üzerini streç film ile örtün ve kenara alarak soğutun.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağını bir kasede çırpın. Daha sonra kremanın içerisine yavaş yavaş dökerek karıştırın ve pürüzsüz bir kıvam elde edin.
  • Hamuru kelepçeli kalıbın içerisine alın. Üzerine hazırladığınız kremayı dökün ve her tarafa yayın.
  • En üst kısma ahududuları yerleştirin. Diğer hamuru üzerine kapatın ve hafifçe bastırın.
  • Hazırladığınız karpatka tatlısını buzdolabında en az 3 saat dinlendirin. Krema sertleştiğinde kalıbı çıkartın.
  • Karpatka pastasını dilimledikten sonra üzerine pudra şekeri serpiştirerek servis edin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder