Karpatka Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- 5 adet yumurta
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 125 gram tereyağı
Kreması için:
- 1 yemek kaşığı un
- 2.5 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 su bardağı toz şeker
- 125 gram tereyağı
- 3 adet yumurta sarısı
- 2 paket vanilin
- 10-15 adet ahududu
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Karpatka Nasıl Yapılır?
- Hamuru için; Ufak bir tencerenin içerisine su, tuz ve tereyağını koyarak kaynatın.
- Su kaynar hale geldiğinde içerisine un ekleyin ve topaklar gidene kadar karıştırın.
- Hamuru pişirdikten sonra başka bir kaba alın ve soğuması için bekletin.
- Hamur ılımaya başladığında kabartma tozu ve yumurtaları tek tek ilave edin.
- Hamuru güzelce karıştırdıktan sonra ikiye bölün. Yağlı kağıt serili kelepçeli kalıba hamurun yarısını alın ve yayın.
- Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında yaklaşık 30 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.
- Hamur piştiğinde kalıptan çıkartın ve kenara alıp oda sıcaklığında soğutun. Bu esnada diğer hamuru kelepçeli kalıba yerleştirin ve pişirin.
- Kreması için; Tereyağı ve ahududu dışında kalan malzemeleri tencereye aktarın.
- Orta ateşte muhallebi kıvamı alana kadar, sürekli çırparak pişirin.
- Kremanın üzerini streç film ile örtün ve kenara alarak soğutun.
- Oda sıcaklığındaki tereyağını bir kasede çırpın. Daha sonra kremanın içerisine yavaş yavaş dökerek karıştırın ve pürüzsüz bir kıvam elde edin.
- Hamuru kelepçeli kalıbın içerisine alın. Üzerine hazırladığınız kremayı dökün ve her tarafa yayın.
- En üst kısma ahududuları yerleştirin. Diğer hamuru üzerine kapatın ve hafifçe bastırın.
- Hazırladığınız karpatka tatlısını buzdolabında en az 3 saat dinlendirin. Krema sertleştiğinde kalıbı çıkartın.
- Karpatka pastasını dilimledikten sonra üzerine pudra şekeri serpiştirerek servis edin. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder