14 Mart 2021 Pazar

Sivas Katmeri Tarifi

 

Sivas Katmeri Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya

Arası için:

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 200 gram tereyağı

Üzeri için:

  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı

Sivas Katmeri Nasıl Yapılır?

  • Bir kabın içerisine maya, su ve ılık sütü koyarak erimesini sağlayın.
  • Ardından üzerine tuz, sıvı yağ ve unu azar azar ekleyerek yoğurun.
  • Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Üzerini temiz bir bezle kapatarak mayalanması için 45 dakika bekleyin.
  • Tavanın içerisine tereyağını alın ve çok kızdırmadan eritin. Üzerine sıvı yağ ekleyin.
  • Mayalanan hamuru 4 eşit parçaya ayırın. Unlanmış mutfak tezgahında ilk bezeyi açın.
  • Hamurun üzerini hafifçe yağlayın ve kenarlarından çekiştirerek inceltin.
  • Karşılıklı kenarları üst üste gelecek şekilde kare olarak katlayın ve kenara alın.
  • İkinci hamur bezesini de ince bir şekilde açın ve yağlayın. Kenarlarını çekerek inceltin.
  • İlk açtığınız kare hamuru, ikinci hamurun ortasına koyun. Karşılıklı kenarları üst üste gelecek şekilde kapatın.
  • Yağlı kağıdı katmer hamurunun üzerine koyun ve elinizle hafifçe bastırarak inceltin.
  • Hazırladığınız hamuru fırın tepsisine alın. Kalan 2 bezeyi de aynı şekilde yapıp tepsiye yerleştirin.
  • Hamurların üzerine bıçak yardımıyla verev şeklinde ince kesikler atın.
  • Bir kasede yumurta sarısı ve yoğurdu çırpın. Fırça yardımıyla katmerin üzerine sürün.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder