19 Mart 2021 Cuma

Topik (Ermeni Mutfağı) Tarifi

 

Topik (Ermeni Mutfağı) Tarifi İçin Malzemeler

Dışı için:

  • 360 gram konserve nohut (3 su bardağına yakın)
  • 3 adet orta boy haşlanmış patates
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • Yarım tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber

İçi için:

  • 5 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı esmer şeker (beyaz toz şeker de olur)
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 paket kuş üzümü (30 gram) (sıcak suda 10 dakika bekletilecek)
  • 1 paket dolmalık fıstık (23 gram)
  • 2 yemek kaşığı tahin (en son eklenecek)

Üzerine:

  • Tarçın
  • Limon suyu (opsiyonel)

    Topik (Ermeni Mutfağı) Tarifi Yapılışı

  • Dışını hazırlarken: patatesleri soyup 1 parmak kalınlığında halkalar şeklinde dilimliyoruz.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip tam 17 dakika haşlıyoruz.
  • Püf nokta: patatesler haşlanırken suyun içinde parçalanmamalı, çatalla kontrol edip ortasına batırdığınızda ayrılıyorsa süzebilirsiniz.
  • Haşlanan patatesleri süzüp soğumaya bırakıyoruz.
  • Bu sırada konserve nohutları süzüp iyice yıkıyoruz ve tüm kabuklarını ayıklıyoruz.
  • Soğumuş patatesleri ve nohutu rondoya alıp çekiyoruz.
  • Birkaç tur döndürdükten sonra tahin, tuz, tarçın ve karabiberi ekleyip homojen bir kıvam alana kadar rondoda çekiyoruz.
  • İçini hazırlarken: iç harcı için soğanları soyup piyazlık doğruyoruz ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile bir tavaya alıyoruz.(ben elimde 4 adet beyaz soğan olduğundan 1 adedini mor soğan kullandım. ).
  • Büyük ocakta en kısık ateşte soğanlar solana kadar karıştırarak kavuruyoruz.
  • Esmer şekeri ilave edip şekerler eriyene kadar karıştırıyoruz.
  • Ardından dolmalık fıstığı ilave edip, soğanlar tamamen kavrulana kadar yine kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz.
  • Pişen soğanları ocaktan alıp tuz, tarçın, yenibahar, karabiber, suda bekletip süzdüğümüz kuş üzümü ve tahini ekleyip iyice harmanlıyoruz.
  • İç harcı ve dış harcı streçleyip buzdolabına kaldırıp birkaç saat dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen harçları buzdolabından çıkarıyoruz.
  • Dış harçtan 1 yemek kaşığı tepeleme (dolu dolu olsun) alıp iki streç film arasında parmak uçlarımızla hafifçe bastırıp yayarak açıyoruz ve ortasına iç harçtan 1 yemek kaşığı koyup, streç film yardımıyla bohça gibi kapatıp yuvarlak şekil veriyoruz ve streçe sarılı şekilde kenara alıyoruz.
  • Püf nokta: dış harcı ince tutmayın, yarım parmak kalınlığında olsun. Harçlar bitene kadar bu işlemi tekrarlıyoruz. 1 saat kadar buzdolabında (lezzeti daha da otursun istiyorsanız 1 gece) streç filme sarılı şekilde dinlendirdikten sonra dikkatlice streç filmi açıp servis tabağına alıyoruz.
    Üzerlerine tarçın serpiştirerek (dilerseniz limon suyu da sıkarak) servis ediyoruz.

    Masanın geri kalan mahareti Madam Despina’nın :)

    Deneyen herkese afiyet olsun efendim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder