Topik (Ermeni Mutfağı) Tarifi İçin Malzemeler
Dışı için:
- 360 gram konserve nohut (3 su bardağına yakın)
- 3 adet orta boy haşlanmış patates
- 2 yemek kaşığı tahin
- 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
- Yarım tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karabiber
İçi için:
- 5 adet orta boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı esmer şeker (beyaz toz şeker de olur)
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 paket kuş üzümü (30 gram) (sıcak suda 10 dakika bekletilecek)
- 1 paket dolmalık fıstık (23 gram)
- 2 yemek kaşığı tahin (en son eklenecek)
Üzerine:
- Tarçın
- Limon suyu (opsiyonel)
Topik (Ermeni Mutfağı) Tarifi Yapılışı
- Dışını hazırlarken: patatesleri soyup 1 parmak kalınlığında halkalar şeklinde dilimliyoruz.
- Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip tam 17 dakika haşlıyoruz.
- Püf nokta: patatesler haşlanırken suyun içinde parçalanmamalı, çatalla kontrol edip ortasına batırdığınızda ayrılıyorsa süzebilirsiniz.
- Haşlanan patatesleri süzüp soğumaya bırakıyoruz.
- Bu sırada konserve nohutları süzüp iyice yıkıyoruz ve tüm kabuklarını ayıklıyoruz.
- Soğumuş patatesleri ve nohutu rondoya alıp çekiyoruz.
- Birkaç tur döndürdükten sonra tahin, tuz, tarçın ve karabiberi ekleyip homojen bir kıvam alana kadar rondoda çekiyoruz.
- İçini hazırlarken: iç harcı için soğanları soyup piyazlık doğruyoruz ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile bir tavaya alıyoruz.(ben elimde 4 adet beyaz soğan olduğundan 1 adedini mor soğan kullandım. ).
- Büyük ocakta en kısık ateşte soğanlar solana kadar karıştırarak kavuruyoruz.
- Esmer şekeri ilave edip şekerler eriyene kadar karıştırıyoruz.
- Ardından dolmalık fıstığı ilave edip, soğanlar tamamen kavrulana kadar yine kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz.
- Pişen soğanları ocaktan alıp tuz, tarçın, yenibahar, karabiber, suda bekletip süzdüğümüz kuş üzümü ve tahini ekleyip iyice harmanlıyoruz.
- İç harcı ve dış harcı streçleyip buzdolabına kaldırıp birkaç saat dinlendiriyoruz.
- Dinlenen harçları buzdolabından çıkarıyoruz.
- Dış harçtan 1 yemek kaşığı tepeleme (dolu dolu olsun) alıp iki streç film arasında parmak uçlarımızla hafifçe bastırıp yayarak açıyoruz ve ortasına iç harçtan 1 yemek kaşığı koyup, streç film yardımıyla bohça gibi kapatıp yuvarlak şekil veriyoruz ve streçe sarılı şekilde kenara alıyoruz.
Püf nokta: dış harcı ince tutmayın, yarım parmak kalınlığında olsun. Harçlar bitene kadar bu işlemi tekrarlıyoruz. 1 saat kadar buzdolabında (lezzeti daha da otursun istiyorsanız 1 gece) streç filme sarılı şekilde dinlendirdikten sonra dikkatlice streç filmi açıp servis tabağına alıyoruz.
Üzerlerine tarçın serpiştirerek (dilerseniz limon suyu da sıkarak) servis ediyoruz.
Masanın geri kalan mahareti Madam Despina’nın :)
Deneyen herkese afiyet olsun efendim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder