13 Nisan 2021 Salı

6 Çeşit Meze/Salata Tarifi

 

6 Çeşit Meze/Salata Tarifi İçin Malzemeler

Havuçlu patates salatası :

  • 2 adet orta patates
  • 4 adet orta boy havuç
  • 3-4 adet kornişon turşu
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 çorba kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz

Kabaklı havuç tarator;

  • 1 adet büyük boy kabak
  • 2 adet büyük havuç
  • 2 şiş rendelenmiş sarımsak
  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 çorba kaşığı mayonez
  • 1 avuç ince kıyılmış ceviz
  • 2 tutam ince kıyılmış dereotu
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz ve az karabiber

Karışık mantar salatası;

  • 300 gram mantar
  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 10 adet yeşil zeytin
  • 3-4 adet kornişon turşu
  • 2 tutam dereotu
  • 5 yemek kaşığı mısır
  • 1 adet limon suyu
  • Tuz, pul biber

Köpeoğlu mezesi ( yoğurtlu patlıcan ve domates sosu );

  • 2 adet patlıcan
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 şiş sarımsak
  • 1 su bardağı süzme yoğurt

Sosu için:

  • 2 adet soyulmuş doğranmış domates
  • Tuz, karabiber ve kırmızı toz biber
  • Zeytinyağı

Haydari;

  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 tutam dereotu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 dilim beyaz peynir
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak

Babagannuş;

  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 tane domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet limonun suyu
  • Karabiber, kırmızı biber, tuz

    6 Çeşit Meze/Salata Tarifi Yapılışı

  • Havuçlu patates salatası;  havuç ve patatesin kabuklarını soyulur ve rendelenir.
  • Malzemeler yapışmaz tava içeresine alınır üzerine zeytinyağı ilavesi yapılır ve sık sık karıştırarak sebzeler pişip yumuşayana kadar sotelenir.
  • Soğuması için uygun bir tabak içeresine alınır.
  • Soğudun da tuz, rendelenmiş sarımsak, turşu, yoğurt, hardal ve mayonez eklenir güzelce karıştırıp servis tabağı üzerine alınır.
  • Kabaklı havuç trator; kabak ve havuç rendelenir. Malzemeler yapışmaz bir tava içeresine alınır üzerine zeytinyağı dökülür ve sık sık karıştırarak sotelenir.
  • Kabak suyunu salıp çektiğinde ve havuçlar yumuşadığında ocaktan alınır ve uygun bir kase içeresine soğutmaya bırakılır.
  • Cevizler tava içeresinde yağ ilavesi yapmadan az sotelenir daha sonra bıçakla ince ince kıyılır.
  • Mayonez, yoğurt, ceviz, sarımsak ve dereotu kase içeresine alınır bütün malzemeler güzelce karıştırılır. Son olarak tuz ve karabiber ilavesi yapılır.
  • Servis tabağına alınır.
  • Karışık mantar salatası; mantarlar nemli bir bezle silinir ve kabukları soyulur. İnce ince doğranır.
  • Tavada zeytinyağ kızdırılır. Mantarlar eklenir ve yüksek ateşte karıştırarak sotelenir.
  • Mantar renk aldığında ocaktan alınır ve tabak içeresine soğumaya bırakılır.
  • Bir yandan kırmızı biber fırında közlenir daha sonra küp şeklinde doğranır.
  • Zeytin ve turşu doğranır. Dereotu ince kıyılır.
  • Bütün malzemeler uygun bir kase içeresine alınır.
  • Zeytinyağı, limon suyu tuz ve baharatlar eklenir güzelce karıştırılır. Servis tabağına alınır.
  • Yoğurtlu patlıcan; patlıcanları alacalı soyulur ve küp küp doğranır.
  • Biberleri de küp küp doğranır biber ve patlıcanı ayrı ayrı sıvı yağ içersin de kızartılır.
  • Süzme yoğurt, rendelenmiş sarımsak ve tuz karıştırılır.
  • Üzerine patlıcan ve biber eklenir ve güzelce karıştırılır.
  • Ayrı bir tava içersin de zeytinyağında domatesi kavrulur, tuz, karabiber ve pul biberi eklenir piştiğinde bu sosu patlıcanlı yoğurdun üzerine gezdirerek servis edilir.
  • Haydari ; yoğurt uygun kase içeresine alınır. Dereotu ince kıyılır.
  • Peynir çatal ile ezilir. Hepsi birlikte güzelcene karıştırılır.
  • Tavaya tereyağ alınır ve eritilir. Kızdığında kuru nane eklenir 1-2 tur karıştırılır ve ocaktan alınır.
  • Yoğurtlu karışıma rendelenmiş sarımsak, tuz ve tereyağlı karışım eklenir güzelceye karıştırılır. Servis tabağına alınır üzerine zeytinyağı yağ gezdirilir.
  • Babagannuş; patlıcan, kırımızı ve yeşil biber közlenir. Sonra kabukları soyulur ve bıçakla ezilerek doğranır.
  • Maydanoz ince kıyılır, sarımsak rendelenir domatesler küçük küp şeklinde doğranır.
  • Hepsi uygun bir kase içeresine alınır. Tavaya sıvı yağ alınır ve yemeklik doğranmış soğan kavrulur.
  • Salça ve baharatları eklenir az da kavrulur ve ocaktan alınır.
  • Bu karşımda diğer malzemelere eklenir. Son olarak sarımsak, tuz, limon suyu ve zeytinyağı eklenir güzelce karıştırıp servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder