Fırıncılara Rakip Harika Tırnak Pide Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı ılıtılmış su (450 ml)
- 1 paket instant maya (yada yarım paket yaş maya)
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 dolu tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 5 su bardağından 1 parmak az un (miktar değişebilir)
Üzeri için;
- 2 yemek kaşığı normal yoğurt
- 2 yemek kaşığı ılık su
- 1 çay kaşığı üzüm pekmezi
Fırıncılara Rakip Harika Tırnak Pide Tarifi Yapılışı
- Yoğurma kabı içine şeker maya ve suyu alıp iyice karıştıralım. 3-5 dk bekletelim.
- Üzerine tuzunu yağını ekleyip tekrar karıştıralım.
- Ardına, azar azar kontrollüce un ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayalım (kıvam; ele iyice yapışan cıvıkça bir hamur olmalı).
- Hamurumuzu iyice çamaşır çitiler gibi döve döve sündüre çeke 5 dk mutlaka yoğuralım.
- Üzerini iyice sarmalayıp kapatarak mutlaka sıcağa yakın ılık yerde 40 dk kabarmaya bırakalım.
- Süre sonunda hamuru kabı içinde tekrardan 1-2 yoğurup gazını alalım ve un serpilmiş tezgaha aktaralım.
- Bir bıçakla 4 eşit parçaya bölüp bezeleyelim.
- Yine un serpilmiş bir tepsi üzerine aralıkla dizelim üzerlerine de biraz un serpelim ve kalın bir havlu ile kapatalım.
- Tekrar ılık ortamda 20 dakika daha kabarmaları için mayalandıralım.
- Sonrasında; ilk bezeden başlayarak un serpilmiş tezgahta elimiz ile hamuru oval olacak şekilde basarak biraz büyüterek genişletelim.
- Ardına üzerine yoğurtlu sosumuzdan elle bolca yayarak sürelim.
- Parmak uçlarımız ile tırnaklarla kuvvetli şekilde çizgili defter gibi alt alta çizikler şeklinde şekil verelim.
- Daha sonra diğer tarafından artı yapıyor gibi başlayıp yine parmak uçlarıyla basa basa çizgiler çıkaralım minik kareler oluşturalım.
- Hamuru tezgahtan kaldıralım hafifçe ne uzatarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyalım.
- Üzerine değmeyecek şekilde bir tepsi kapatalım ve 15 dk kadar ılık ortamda bekletelim.
- Bizde bu sırada diğer bezelere şekil verip hazır edelim.
- Önceden ısınmış fansız alt üst ayar 250° derece fırının alttan ikinci rafında üzeri kızarana dek (8 ila 15 dk arası sürer)
Herkeste değişebilir süre🤗 çok fazla kurutmadan üzeri pembeleşince fırından alıp kalın bir mutfak havlusu içine koyup üzerine elle biraz ılık su serpiştirelim ve üzerini havluyla kapatalım pideler iyice ılıdığında uygun bir poşet torba içine koyup hava aldırmayalım. Afiyet şifa olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder