Malzemeler
- 1 su bardağı ılık su
- Yarım paket kuru maya ( 1 tatlı kaşığı kadar)
- 1 çay kaşığı şeker
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 2,5 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ (Hafif poğaçamsı bir tadı olsun istiyorsanız ekleyebilirsiniz)
Üstüne sürmek için
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı süt
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
- Uygun bir karıştırma kabına maya, şeker ve su alınarak iyice karıştırılır ve üzeri streçlenerek 10 dakika kadar aktifleşmesi için bekletilir.
- Sonra unun bir kısmı ve diğer malzemeler de eklenip 10-15 dakika kadar yoğurulur.
- Un yavaş yavaş ilave edilerek yumuşakça bir hamur elde edilir. Ardından üzeri streçlenerek 1 saat kadar mayalanması beklenir. Hamur kendinin en az iki katı olana kadar mayalandırılır.
- Mayalanan hamur bir kaç kere daha yoğrularak havası alınır.
- Sonra üstüne sürmek için hazırladığımız süt, yağ, yumurta karışımıyla elimiz hafifçe ıslatılıp yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanıp hafif unlanmış tepside hamur büyütülüp, parmakların ucu ile bastırılarak pide şekli verilir.
- 20 dakika kadar da tepside mayalanan pidenin üstüne yumurta sarılı karışım sürülür ve şeklin belirgin olması için tekrar üzerinden geçilir.
- Son olarak susam, çörek otu serpilip 200 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika pişirilir. İyice kızarınca fırından çıkarılıp (kuruysa) üstüne hafif su serpilir.
- Temiz bir bezin içinde soğuyana kadar bekletilir. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder