Kozunak (Bulgaristan Paskalya Çöreği) Tarifi İçin Malzemeler
- 3 yumurta (1 sarı üzerine)
- 1,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 50 gram tereyağ (eritilmiş, ılık)
- 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı sirke
- 1 paket vanilin
- 1 paket kuru instant maya
- 6 su bardağı un
Üzerine
- 1 yumurta sarısı
- 1 çorba kaşığı süt
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Fırından Çıkınca
- 1/4 (çeyrek) su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
Su bardağım 200 ml
Kozunak (Bulgaristan Paskalya Çöreği) Tarifi Yapılışı
- İlk olarak sütün tamamı (Serçe parmağımız 3sn dayanabilecek kadar) ısıtılır. Sütün yarısı, sirke, maya ve şekerin 3-4 çorba kaşığı kadarı karıştırılıp, üzeri kapalı 10dk mayanın kabarması beklenir. O sırada yumurtalar ve kalan şeker çırpılır.
- Yağlar, kalan süt, mayalı karışım, vanilin, (bu aşamada isteğe bağlı 1 tatlı kaşığı mahlep eklenebilir) ve unun bir kısmı eklenip tekrar karıştırılır.
- Un kontrollü eklenerek (Ele yapışmadığında hazır) 10-15 dakİKA kadar yoğrulur. Çöreğin en önemli püf noktası bolca yoğrulmasıdır.
- Toplamda 3 saat ılık bir yerde (Yoksa fırını 50c açıp kapatarak içinde) mayalanır. Bu sürede hamur saat başı yada 1. 5 saatte bir 5 dakika yoğurulur (Bu aşamada yoğururken hamur istenen çörek sayısına bölünüp, kuru üzüm, meyve kabuğu rendesi, çikolata vs eklenebilir). Ben daha çok ekmek gibi ve kabarık sevdiğim için, bu tarifte 2 büyük çörek şeklinde yaptım.
- Birinde içerisine yarım portakal ve yarım limon kabuğu ekledim, fırına vermeden önce de üzerine yaklaşık 1 çorba kaşığı şeker serptim.
- Diğerinde de içerisine bir paket sütlü çikolatayı parçalayarak ilave ettim, üzerini sade bıraktım.
- Mayalama sonunda her hamur üç parçaya ayrılıp, ince uzun silindirler halinde yuvarlanarak, örgü yapılır.
- Minik çörekler yaptıysanız tepside, benim gibi kabarık ekmek gibi seviyorsanız daha küçük kalıplarda 20-30 dakika üstü kapalı şekilde tekrar mayalandırılır.
- Ayrılan yumurta sarısı, süt ve sıvı yağ karıştırılıp üstlerine sürülür (Bu aşamada isterseniz üzerine toz şeker, file badem, fındık kırığı vs serpilir)
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar (Büyükler yaklaşık 40 dakika küçük çörekler daha az zamanda) pişirilir.
- O sırada su ve şeker kaynatılıp soğutulur. Fırından çıkınca üstlerine sürülerek çörekler servise hazır hale gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder