2 Nisan 2021 Cuma

Kozunak (Bulgaristan Paskalya Çöreği) Tarifi

 

Kozunak (Bulgaristan Paskalya Çöreği) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta (1 sarı üzerine)
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 50 gram tereyağ (eritilmiş, ılık)
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı sirke
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kuru instant maya
  • 6 su bardağı un

Üzerine

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı süt
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ

Fırından Çıkınca

  • 1/4 (çeyrek) su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

Su bardağım 200 ml 

Kozunak (Bulgaristan Paskalya Çöreği) Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak sütün tamamı (Serçe parmağımız 3sn dayanabilecek kadar) ısıtılır. Sütün yarısı, sirke, maya ve şekerin 3-4 çorba kaşığı kadarı karıştırılıp, üzeri kapalı 10dk mayanın kabarması beklenir. O sırada yumurtalar ve kalan şeker çırpılır.
  2. Yağlar, kalan süt, mayalı karışım, vanilin, (bu aşamada isteğe bağlı 1 tatlı kaşığı mahlep eklenebilir) ve unun bir kısmı eklenip tekrar karıştırılır.
  3. Un kontrollü eklenerek (Ele yapışmadığında hazır) 10-15 dakİKA kadar yoğrulur. Çöreğin en önemli püf noktası bolca yoğrulmasıdır.
  4. Toplamda 3 saat ılık bir yerde (Yoksa fırını 50c açıp kapatarak içinde) mayalanır. Bu sürede hamur saat başı yada 1. 5 saatte bir 5 dakika yoğurulur (Bu aşamada yoğururken hamur istenen çörek sayısına bölünüp, kuru üzüm, meyve kabuğu rendesi, çikolata vs eklenebilir). Ben daha çok ekmek gibi ve kabarık sevdiğim için, bu tarifte 2 büyük çörek şeklinde yaptım.
  5. Birinde içerisine yarım portakal ve yarım limon kabuğu ekledim, fırına vermeden önce de üzerine yaklaşık 1 çorba kaşığı şeker serptim.
  6. Diğerinde de içerisine bir paket sütlü çikolatayı parçalayarak ilave ettim, üzerini sade bıraktım.
  7. Mayalama sonunda her hamur üç parçaya ayrılıp, ince uzun silindirler halinde yuvarlanarak, örgü yapılır.
  8. Minik çörekler yaptıysanız tepside, benim gibi kabarık ekmek gibi seviyorsanız daha küçük kalıplarda 20-30 dakika üstü kapalı şekilde tekrar mayalandırılır.
  9. Ayrılan yumurta sarısı, süt ve sıvı yağ karıştırılıp üstlerine sürülür (Bu aşamada isterseniz üzerine toz şeker, file badem, fındık kırığı vs serpilir)
  10. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar (Büyükler yaklaşık 40 dakika küçük çörekler daha az zamanda) pişirilir.
  11. O sırada su ve şeker kaynatılıp soğutulur. Fırından çıkınca üstlerine sürülerek çörekler servise hazır hale gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder