27 Nisan 2021 Salı

Kıymalı Kol Böreği Tarifi

 

Kıymalı Kol Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Hamur İçin

  • 5 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2,5 su bardağı su

Arasını Yağlamak İçin

  • 50 gram margarin
  • Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ

İç Harcı İçin

  • 400 gram kadar kuzu kıyma
  • 4 tane orta boy kuru soğan
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber

    Kıymalı Kol Böreği Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle iç harcı için kuru soğanları yemeklik doğrayıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavuralım üzerine kıymayı ilave edip karıştırarak suyunu çekene kadar kavuralım.
  • Suyunu çektikten sonra tuz ve karabiber ilave edip karıştıralım ocaktan alalım, soğumaya bırakalım.
  • Yoğurma kabına un, şeker, tuz ve instant mayayı alıp karıştıralım, üzerine sirkeyi ilave edelim suyu da yavaş yavaş kontrollü olarak ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Yoğurduğumuz hamuru hiç bekletmeden 5 parçaya bölelim, her bezeyi servis tabağı büyüklüğünde açalım.
  • Aralarına eritilmiş margarin ve sıvı yağı karıştırıp bolca sürelim, üzerini streç filmle örtüp 25 dakika oda sıcaklığında dinlendirelim.
  • Sürenin sonunda streç filmi açalım, tezgahın üzerini sıvı yağ ile yağlayalım, (hamur tezgaha yapışmadan kolayca açılması için) bir tanesini yağlanmış tezgaha alıp en ortadan kenara doğru hafifçe çekerek açalım.
  • İstediğimiz inceliğe geldiğinde iç harcı hamurun her yerine gelecek şekilde yayalım yavaş yavaş rulo yapalım, rulonun iki ucunu hamurun ortasına doğru çekelim, tekrar iki ucu çekerek ruloya şekil verelim.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim, diğer bezeleri de bitene kadar aynı şekilde yapalım fırın tepsisine dizelim.
  • Üzeri için yumurtayı kırıp çırpalım pekmez ilave edip iyice çırpalım ve böreklerin üzerine bolca sürelim.
  • Önceden ısıtılmış 180-190 derecelik fırında pişirelim, pişen böreği fırından çıkarıp istediğimiz gibi keselim.
  • Çıtır çıtır kıymalı böreğimizi fazla bekletmeden servise hazırlayalım 🌹 afiyet olsun 🌹.
  • Not: İç harcı kesinlikle soğuk olmalı aksi halde hamuru yumuşatıp yapışmasına sebep olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder