Ramazan Pidesi Tarifi İçin Malzemeler
- 400 normal un
- 40 gram buğday unu
- 300 gram oda sıcaklığında su
- 100 gram aktif ekşi maya
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
Üzerine sürmek ı̇çı̇n;
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı pekmez
- 1 tutam tuz
Ramazan Pidesi Tarifi Yapılışı
- Öncelikle ana mayadan 20 gram alıp 40 ar gram un ve su ekleyip üzerini bir bezle veya sadece üzerine kapak koyarak ön mayamızı hazırlayalım ve aktifleşmesini bekleyelim.
- Ön maya 2 katına çıktımı aktifleşmiş demektir ve pide hamurumuzu yoğurabiliriz.
- Derin bir kapta unlarımızı suyumuzu ve yağımızı ekleyip sadece kaşık yardımıyla karıştıralım.
- Bu aşama yoğurma yapmaya gerek yok.
- Hamuru karıştırdıktan sonra 1 saat üzerini kapatıp dinlendirelim.
- 1 saat sonunda tuzunu ve mayayı ekleyip iyice yoğuralım.
- Ardından 1 er saat arayla 3- 4 kez katlama yapalım.
- Katlama yaparken elimizi ıslatalım.
- En son katlamadan sonra kapağını kapatıp dolapta soğuk mayalamaya bırakalım.
- Yaklaşık 18 saat dolapta mayalandıralım.
- Dolaptan çıkardığımızda pişireceğimiz tepsiye buğday unu yada kepekli un serpelim hamurumuzu tepsiye alalım üzerini nemli bir bezle kapatalım 4- 5 saat dışarda oda sıcaklığında bekletelim.
- Bu süreçte hamura elimizle şekil vermeye çalışmayalım.
- Hamur dışarda beklediği sürece kendi yayılıp formunu alacaktır.
- Üzerine sürmek için gerekli malzemeleri karıştıralım.
- Hamuru fırına vereceğimiz zaman üzerine yumurtalı karışımımızı döküp pide şekli verelim.
- Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim.
- Fırına su koymayı unutmayalım.
- Pidemizi fırından çıkarınca beze sarıp 15 dk dinlendirelim. Servise hazırdır.
Afı̇yet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder