Asma Yaprağında Enginar Dolması Tarifi İçin Malzemeler
- 5 adet çanak enginar
- 10 adet asma yaprağı
- 2 adet soğan
- 1 yemek kaşığı kuru üzüm veya kuş üzümü
- 1 yemek kaşığı çam fıstığı
- 1 kahve fincanı bulgur veya pirinç
- 1/4 (çeyrek) su bardağı zeytinyağı
- Yarım su bardağı su
- 1, 5 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı kuru fesleğen
- 1 küp şeker
- Çeyrek demet maydanoz
- Çeyrek demet dereotu
- 5-6 yaprak nane
- 1 adet havuç
Sosu için ;
- 1, 5 su bardağı su
- 1/4 (çeyrek) su bardağı zeytinyağı
- yarım limon
Asma Yaprağında Enginar Dolması Tarifi Yapılışı
- Asma yaprakları suda haşlanır ve suyu süzülür. Enginarlar limonlu suyun içerisine konur ve bekletilir.
- 1 adet soğan yemeklik doğranır.
- Tencereye zeytinyağı alınır ve üzerine doğramış soğan eklenir kavrulur.
- Pirinç veya bulgur yıkanır. Maydanoz, dereotu ve nane ince kıyılır.
- Pişen soğanın üzerine bulgur, tuz, şeker ve su dökülür karıştırılır. Suyunu çekene kadar pişirilir.
- Pişen pilava yeşillikler ve baharatlar eklenip bir tur karıştırıldıktan sonra altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.
- Havuçtan 2 parmak eninde 5 parça kesilir ve suda haşlanır.
- Yaprak tahtanın üzerinde damarları yukarı bakacak şekilde açılır.
- Üzerine bir adet enginar konulur.
- Ortasına bir havuç koyduktan sonra pilavdan 2 kaşık enginarın içerisine doldurulur. Yaprak üst üste gelecek şekilde kapatılır.
- Yaprağınız küçükse üzerine bir adet daha kapatabilirsiniz ama büyükse her bir enginar için 1 adet yaprak yeterlidir. Bütün enginarlar bitene kadar aynı işlem yapılır.
- Diğer soğan tekrar yemeklik doğranır.
- Geniş bir tencerenin dibine döşenir.
- Üzerine enginarlar yerleştirilir.
- Sosundaki bütün malzemeler karıştırılır ve enginarların üzerine gezdirilir. Ocağa alınır.
- Kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte enginarlar yumuşatsana kadar pişirilir.Yaklaşık 40-45 dk. Pişiyorlar.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder