Malzemeler
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1 çay bardağı toz şeker
- 2 su bardağı ılık su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta akı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 6,5 su bardağı un
Üzeri için;
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı pekmez
- Susam
Yapılışı
- Hamuru için uygun bir yoğurma kabı içerisine maya, toz şeker ve ılık suyu ekleyerek tel çırpıcı ile karıştıralım. Dilerseniz kuru maya yerine 1 paket yaş maya veya 1 paket instant mayada kullanabilirsiniz.
- Mayamızın aktifleşmesi için üzerini streçleyelim ve 10 dakika kadar bekletelim.
- Sürenin sonunda sıvı yağ, yumurta akı, tuz ve mahlebi ilave ederek karıştıralım.
- Unu da yavaş yavaş ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
- Kıvam alan hamurumuzun üzerini streçleyip temiz bir örtü ile örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
- Mayalanan hamurumuzun üzerini açalım ve biraz daha yoğurarak havasını alalım.
- Daha sonra hamuru tezgahın üzerine alalım ve ortadan iki bıçak yardımı ile keselim.
- Hamurumuzu yoğurarak uzunlamasına olacak şekilde genişletelim.
- Genişlettiğimiz hamurumuzu da tekrar ortadan iki keselim ve her iki parçayı da 8 eşit parçaya bölelim.
- Her parçayı dıştan içe doğru toparlayıp avuç içerisinde yuvarlayarak beze haline getirelim.
- Bezelerden bir tanesini alalım ve ince uzun şerit haline getirelim, her iki ucunu birleştirerek B şekline getirelim. Diğer bezelerimize de aynı işlemi uygulayarak hazırlayalım.
- Şekillendirdiğimiz hamurları yan yana olacak şekilde pişirme kağıdı serili tepsimize alalım.
- Üzerine temiz bir bez örtelim ve 10 dakika kadar bekletelim.
- Bir kase içerisine yumurta sarısı, sıvı yağ ve pekmezi alıp çırpalım.
- Hazırladığımız sosu hamurların her yerine gelecek şekilde fırça yardımı ile sürelim.
- Bolca susam serpelim ve önceden ısıttığımız 180°C fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
- Altı üstü güzelce kızaran ramazan kahkelerimiz servise hazır. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder