Kilis’e Özel Bayram Tatlısı Gerebiç veya Kerebiç (Tam Tutan Tarif) Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı (500 gr) ince irmik (gerebiç irmiği-0 numara)
- 1 su bardağı (250 gr) sarı un ( gerebiç ya da baklava unu)
- 200 gram zeytinyağı
- 60 gram tereyağ
- 1 su bardağı kaynar su (200 ml)
- 1 tatlı kaşığı mahlep
İç harcı için
- 250 gram ceviz içi
- 150 gram şeker
- Tarçın
- 500 gram çekilmiş iç fıstık
- 100 gram tereyağ
- 1 su bardağı pudra şekeri
Kilis’e Özel Bayram Tatlısı Gerebiç veya Kerebiç (Tam Tutan Tarif) Tarifi Yapılışı
- Öncelikle irmik ve un derince bir kapta karıştırılır. Mahlep eklenir. Bir kapta ısıtılan zeytinyağına tereyağ eklenir ve eriyince irmik un karışımına dökülür. Hiç kuru yer kalmayacak şekilde karıştırılır. Son olarak 1 su bardağı kaynar suyu da döküp iyice karıştırılır. Üzeri kapatılıp 6-7 saat dinlendirilir.
- İç harcın hazırlanması:. İri kıyılmış cevize verilen ölçüdeki şeker ve tarçın eklenip karıştırılır.
- Çekilmiş antepfıstığına pudra şekeri ve erittiğimiz tereyağını döküp karıştırıyoruz.
- Dinelenen hamur çok iyi şekilde kıvam alana, birleşene kadar yoğurulur. Çiğ köfte yoğurur gibi.
- Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp ileri parmağı ile çevirerek oyulur. İç harcı eklenip ağzı kapatılır.
- Yağlanan kalıba yerleştirilip gerebiç hazır hale gelir.
- Zeytinyağ ile yağladığımız tepsiye sıralanır.
- Önceden ısıtılmış 250 derece turbo ayarda 5-7 dakika gözlemlenerek pişirilir.
- Pembeleşince fırından çıkarılır. 1 saat tepside soğutulup pudra şekeri veya köpük helvayla servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder