11 Mayıs 2021 Salı

Kilis’e Özel Bayram Tatlısı Gerebiç veya Kerebiç (Tam Tutan Tarif) Tarifi

 

Kilis’e Özel Bayram Tatlısı Gerebiç veya Kerebiç (Tam Tutan Tarif) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı (500 gr) ince irmik (gerebiç irmiği-0 numara)
  • 1 su bardağı (250 gr) sarı un ( gerebiç ya da baklava unu)
  • 200 gram zeytinyağı
  • 60 gram tereyağ
  • 1 su bardağı kaynar su (200 ml)
  • 1 tatlı kaşığı mahlep

İç harcı için

  • 250 gram ceviz içi
  • 150 gram şeker
  • Tarçın
  • 500 gram çekilmiş iç fıstık
  • 100 gram tereyağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri

    Kilis’e Özel Bayram Tatlısı Gerebiç veya Kerebiç (Tam Tutan Tarif) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle irmik ve un derince bir kapta karıştırılır. Mahlep eklenir. Bir kapta ısıtılan zeytinyağına tereyağ eklenir ve eriyince irmik un karışımına dökülür. Hiç kuru yer kalmayacak şekilde karıştırılır. Son olarak 1 su bardağı kaynar suyu da döküp iyice karıştırılır. Üzeri kapatılıp 6-7 saat dinlendirilir.
  • İç harcın hazırlanması:. İri kıyılmış cevize verilen ölçüdeki şeker ve tarçın eklenip karıştırılır.
  • Çekilmiş antepfıstığına pudra şekeri ve erittiğimiz tereyağını döküp karıştırıyoruz.
  • Dinelenen hamur çok iyi şekilde kıvam alana, birleşene kadar yoğurulur. Çiğ köfte yoğurur gibi.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp ileri parmağı ile çevirerek oyulur. İç harcı eklenip ağzı kapatılır.
  • Yağlanan kalıba yerleştirilip gerebiç hazır hale gelir.
  • Zeytinyağ ile yağladığımız tepsiye sıralanır.
  • Önceden ısıtılmış 250 derece turbo ayarda 5-7 dakika gözlemlenerek pişirilir.
  • Pembeleşince fırından çıkarılır. 1 saat tepside soğutulup pudra şekeri veya köpük helvayla servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder