29 Haziran 2021 Salı

Buğdaylı Zerdeçallı Mercimek Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı veya sarı mercimek
  • 1 soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1.5 litre sıcak su (Birazını et -tavuk suyu kullanabilirsiniz
  • 1 kahve fincanı buğday (Aşurelik )
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ (Sıvı yağ)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal

Üzeri İçin

  • 1/2 (yarım) çay kaşığı toz kırmızı biber pul biber nane
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

    Yapılışı

  • İlk olarak buğdayları (Yarma) 3-4 saat öncesinde suya koyalım. Biraz kabaracaklar. Sonra az tuzla haşlamaya bırakılır.
  • Uygun bir tencerede yağlar eritelim. Soğan minik küpler şeklinde doğranır ve sotelenir. Küçüldüğünde bir yemek kaşığı un eklenir, kavrulur.
  • Daha sonra iyice yıkanmış mercimek ilave edilir ve 1-2 kez karıştırılır. Üzerine 1 litre ılık su ilave edilir ve pişmeye bırakılır.
  • Kaynamaya başlayınca köpükleri alınır. Mercimekler iyice pişince yaklaşık 20-25 dakika sonra blenderdan geçirilir.
  • Blenderdan geçirdikten sonra haşlanan süzülen buğdaylar çorbaya eklenir.  2 bardak et suyu veya sıcak su eklenir. Kıvamına göre ayarlayabilirsiniz.
  • Tuz ve baharatlar da eklenir. 4-5 dakika daha kaynamaya bırakılır. Ara ara karıştırılır ve kapatılır.
  • Üzeri için yağlar eritilir biraz kızdırılır. Altı kapatılır kırmızı biber ve nane eklenir. Çorbayı servis yapacağınız zaman üzerine gezdirilir. Afiyet olsun 🌸

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder