Malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı veya sarı mercimek
- 1 soğan
- 1 yemek kaşığı un
- 1.5 litre sıcak su (Birazını et -tavuk suyu kullanabilirsiniz
- 1 kahve fincanı buğday (Aşurelik )
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ (Sıvı yağ)
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı zerdeçal
Üzeri İçin
- 1/2 (yarım) çay kaşığı toz kırmızı biber pul biber nane
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
- İlk olarak buğdayları (Yarma) 3-4 saat öncesinde suya koyalım. Biraz kabaracaklar. Sonra az tuzla haşlamaya bırakılır.
- Uygun bir tencerede yağlar eritelim. Soğan minik küpler şeklinde doğranır ve sotelenir. Küçüldüğünde bir yemek kaşığı un eklenir, kavrulur.
- Daha sonra iyice yıkanmış mercimek ilave edilir ve 1-2 kez karıştırılır. Üzerine 1 litre ılık su ilave edilir ve pişmeye bırakılır.
- Kaynamaya başlayınca köpükleri alınır. Mercimekler iyice pişince yaklaşık 20-25 dakika sonra blenderdan geçirilir.
- Blenderdan geçirdikten sonra haşlanan süzülen buğdaylar çorbaya eklenir. 2 bardak et suyu veya sıcak su eklenir. Kıvamına göre ayarlayabilirsiniz.
- Tuz ve baharatlar da eklenir. 4-5 dakika daha kaynamaya bırakılır. Ara ara karıştırılır ve kapatılır.
- Üzeri için yağlar eritilir biraz kızdırılır. Altı kapatılır kırmızı biber ve nane eklenir. Çorbayı servis yapacağınız zaman üzerine gezdirilir. Afiyet olsun 🌸
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder