Taze Yaprak Sarması (Zeytinyağlı Salçalı) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo taze asma yaprağı
- 3 adet iri soğan ( Robotta çekilecek)
- 1, 5 çay bardağı has zeytinyağı ( büyük boy bardak)
- 3 su bardağı pirinç (750 ml)
- 1 su bardağı bulgur (250 ml)
- 3 su bardağı sıcak su
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz, karabiber, pul biber, toz biber, kimyon, kuru nane
- 2 avuç maydanoz
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı zeytin yağı
- Tuz karabiber pul biber
- 3 su bardağı kadar sıcak su
- 1-2 adet limon
Taze Yaprak Sarması (Zeytinyağlı Salçalı) Tarifi YapılışıTaze asma yapraklarımızı dalından makasla ucu çok az kalacak şekilde kesip biriktiriyoruz. Bir gün öncesindede toplayıp buzdolabı poşetinde buzdolabında saklayabilir ertesi güne sarabilirsiniz.
İÇİ İÇİN
- Önce pirinçleri güzelce yıkayıp süzgeçle süzüyoruz.
- Genişçe bir tavaya 1, 5 çay bardağı zeytin yağını koyup üzerine robotta iyice çektiğimiz soğanları ekleyip kavuruyoruz.
- Üzerine salçayı koyup kavurmaya devam ediyoruz.
- Pirinci ve bulguru ekleyip karıştırıyoruz. Sıcak su ve tüm baharatını da ilave edip tadını kontrol edip kısık ateşte ağzı kapalı suyunu çekene dek pişiriyoruz. Ocaktan alıp ince kıydığımız maydanozu da ekleyip karıştırıyoruz.
- Yaprak İçimiz hazır. ( Ben bir gün önceden hazırlayıp dolaba kaldırdım ertesi sabahta sardım)
Yaprağımız için ;
- Öncelikle yaprakları sudan geçirip narince yıkıyoruz.
- Sonra Genişçe bir tencereye kaynar su koyup (3-4 litre)
- Üzerine 1, 5 tatlı kaşığı tuz ekliyoruz iyice fokurdadığın da asma yapraklarımızı kalın geniş desteler halinde suya batırıyoruz.
- Yaklaşık 7 saniye süzgeçle suyun içinde tutup (rengi solup sarıya dönüyor hemen)arkasını çeviriyor o tarafında rengi sarıya dönünce fazla bekletmeden çıkarıp bir tepside biriktiriyoruz. Daldırıp çevirip çıkarıyoruz yani. Çok kısa bir işlem.
- Bütün yaprakları sıcak sudan geçirip bitirdikten sonra kabıyla birlikte çeşmenin altına alıp soğuk su tutuyoruz.
- Soğuk sudanda geçen yapraklarımızın fazla suyunu süzüp sarma işlemine başlıyoruz.
- Elimizin altına bir tahta koyup üzerine yapraktan bir adet alıp yerleştiriyoruz.
- Ucunda kalan sap kısmını küçük bir makasla kesip geniş yerine harcımızdan 1 tatlı kaşığı koyup önce harcın üzerine yaprağı bir kez kapatıp sonra kenarlarındaki uzun kalan kısmı içe doğru kapatıp yuvarlıyoruz. Bir tepside tüm yaprakları biriktiriyoruz.
- Sonra yüksek ebattaki düdüklümüzü ( dileyen tencerede de yapabilir) arkasına bir destek dayayıp yan yatırıyoruz.
- Sıkı bir şekilde yaprakları yan yana dizerek tüm tencereyi dolduruyoruz.
- Bir tavaya sosu için zeytin yağını alıp 2 kaşık salça ekleyip kavuruyoruz. 3 bardak sıcak su koyup biraz tuz karabiber azcık pul biber ekleyip tel çırpıcı ile iyice karıştırıp tenceredeki yaprakların üzerine gezdirerek döküyoruz. Salçalı su miktarı yaprakların üzerini azcık kapatsa yeterli.
- 1 adet limonun suyunu sıkıp onuda gezdirdikten sonra üzerine 5-6 adet yapraktan kapak yapıp üzerini kapatarak örtüyoruz.
- Düdüklü kapağını da kapatıp pişiriyor. Ağzını açmadan 1 saat dinlendiriyoruz. Ağzını açtıktan sonra üzerindeki kapak yaprakları atıp tencerenin ağzına uygun büyük bir tabak kapatıp aynı anda sıkıca tutarak dikkatli bir şekilde çevirip tencereyi boşaltmış oluyoruz.
(Tencerede hiç pişirmediğim için bir bilgi veremeyeceğim herkes kendi pişirme stilini bilir. Ben her zaman düdüklüde pişiririm)
Servise hazır Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder