Tam Zamanında Tam Tadında Aşure Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım su bardağı fasulye
- Yarım su bardağı nohut
- 1,5 su bardağı aşurelik buğday
- 2 su bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı ceviz
- Yarım su bardağı kuru kayısı
- Yarım su bardağı kuru incir
- Yarım su bardağı fındık
- Yarım su bardağı fıstık
- Yarım su bardağı badem
- Yarım su bardağı kuru üzüm
- Yarım çay bardağı kuş üzümü
- Yarım çay bardağı ay çekirdek içi
- Yarım çay kaşığı tuz
- 3-4 adet karanfil
- 3-4 adet çörekotu
- 1 yemek kaşığı susam
- 1 litre su (isteğe bağlı artırıp eksilebilir)
Tam Zamanında Tam Tadında Aşure Tarifi Yapılışı
- Mümkünse 1 gün önceden fasulyeyi nohutu buğdayı ıslatıp suda bekletiyoruz(eğer suda bekletmediysek dakikasını fazla tutup çok haşlayacağız unutmayalım.).
- Ertesi gün düdüklü tencerede 20 dakika fasulye ve nohutu haşlıyoruz.
- 30 dakika da buğdayı haşlıyoruz.
- Diğer malzemeleri fındık fıstık üzüm kayısı incir badem ve cevizi minik tencerede ayrı ayrı 1er bardak su ile 5er dakika kaynatıp süzebilirsiniz.(isterseniz kuruyemişler diri diri de konulabilir lakin ben ağzıma çok sert gelsin istemediğim için hafif haşladım hepsini. ).(aşurenin içine ıllaki hepsini kullanmak zorunda değilsiniz ben çeşiti bol olsun istedim. ).
- Büyük bir tencereye haşladığımız ürünleri sırayla koyuyoruz; önce buğdayı, nohutu fasulyeyi 1 litre suyu şekeri biraz kaynatıyoruz.
- Daha sonra kuruyemişleri ekliyoruz, en son doğranmış haşlanmış üzüm incir ve kayısıyı ekliyoruz.
- Tuzu, karanfili, çörekotu ve susamı da ekleyip yine kaynamaya bırakıyoruz.
- Sonra kıvam aldığını görünce tadını ve malzemelerin pişmişliğini kontrol edip altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
- Soğuyunca biraz daha katılaşıp kıvamlanacak; o yüzden altını kapatmadan suyu gözünüze az gelirse sıcak su ekleyebilirsiniz göz kararı.
Küçük kaselerde ikram edebilirsiniz afiyet olsun 🥰.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder