Tost Ekmeği (Püf Noktalarıyla) Tarifi

 

Tost Ekmeği (Püf Noktalarıyla) Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram un (3 su bardağı)
  • 162 gram su (1 su bardağından 1 serçe parmağı eksik)
  • 2, 5 gram instant maya (1 çay kaşığı dolusu)
  • 5 gram tuz (2 çay kaşığı dolusu)

Kalıbı yağlamak için:

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı (yahut sıvı yağ)
  • Bir miktar un

    Tost Ekmeği (Püf Noktalarıyla) Tarifi Yapılışı

  • Un, su ve mayayı bir kap ya da tezgahın üzerinde iyice karıştırınız.
  • Karışımı bu aşamadan sonra mutlaka tezgaha alıp avuç içinizle esneterek 5 dakika yoğurunuz.
  • Yoğrulan hamuru tezgaha yayıp ve tuzu ekleyiniz. Hamuru, pürüzsüz ve esnek olana kadar 10 dakika daha avuç içinizle esneterek yoğurunuz.
  • Hamurunuz pürüzsüz ise yuvarlayınız ve bir kenarına hafifçe bastırınız. Yavaşça geri geliyorsa hamurunuz iyi durumda demektir.
  • Bir de yeteri kadar esnek olup olmadığını ölçmek için bir köşesinden tutup hamuru incelterek esnetin, kolayca kopmuyorsa hamurunuz olmuş demektir.
  • Eğer kopma ya da toparlanma yoksa yoğurmaya bir 5 dakika daha devam ediniz.
  • Hazır olan hamuru üstü kapalı şekilde 1 saat boyunca (2 katına çıkana kadar) oda sıcaklığında mayalamaya bırakınız.
  • 20 santimetre uzunluğunda cam ya da metal bir baton kek kalıbının içini, yapışma olmaması için hafifçe yağlayıp unlayınız.
    (ben daha uzun bir kalıp kullandığım için ekmeğim daha ince oldu. ).
  • Hamuru tezgaha alıp parmak uçlarınızla hafif bastırarak uzatınız.
  • Kalıbın boyuna göre hamuru iki kenarından ortaya doğru katlayıp avuç içinizle bastırınız.
  • Hamuru uzun taraflarından yuvarlayarak ve köşelerini kapatarak, birleşen kısımları parmak uçlarınızla kapatıp hafifçe yuvarlayınız ve kapatılan kısmı altta kalacak şekilde kalıba yerleştirip üzerini örtünüz.
  • Hamuru bir saat kadar (2 katına çıkana kadar) oda sıcaklığında mayalamaya bırakınız.
  • Fırını 240 derecede fansız olarak ısıtınız.
  • Fırının tabanına ısıya dayanıklı bir kapta sıcak su koyunuz.
  • Fırına atmadan önce hamurunuzun üzerine keskin bir bıçak ile enlemesine çizikler atınız.
  • Fırını 220 dereceye indiriniz. Kalıbı fırının tabanına koyup, yarım çay bardağı kadar sıcak suyu da hamurdan uzak bir köşeye (fırın tabanına) hızlıca döküp, kapağı kapatınız. (bu aşamada dikkatli olunuz. ).
  • Ekmeğinizi kızarana kadar 25-30 dakika pişiriniz.
  • Ben 28, 5 dakika pişirdim.
  • Fırından çıkan ekmeği hemen kalıptan çıkartıp, alttan hava alacak şekilde bir yere (mesela fırın teline) yerleştiriz.
  • 1 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
  • Deneyenlere afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder