Ekşili Köfte Tarifi İçin Malzemeler
- 300 gr az yağlı dana kıyma
- 1 yumurta akı (sarısı terbiyesi için ayrılır)
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 1 yemek kaşığı ince bulgur
- 1 adet küçük kuru soğan
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı ucuyla kimyon
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 3 adet patates
- 2 adet havuç
- Yarım çay bardağı zeytin yağı
- 2 litre su
- Tuz, karabiber
- Maydanoz
Terbiyesi için;
- 1 adet yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- Yarım limonun suyu
Ekşili Köfte Tarifi Yapılışı
- Önce pirinç ve bulgur bir kâseye alınır, sıcak suda 15-20 dk bekletilir.
- Bir tarafta patates ve havuç küp doğranır.
- Islanan pirinç ve bulgur süzülerek kıymaya eklenir, diğer malzemeler de eklenerek köfte yoğurulur.
- Misketten biraz daha büyük, erik büyüklüğünde köfte yuvarlanıp unlanmış tepsiye koyulur ve tepsi sallanarak unlanması sağlanır.
- Tencereye yağ alınır ve ısınınca önce havuç ardından da patates kavrulur. Sonra suyu eklenir.
- Su kaynayınca içerisine köfteler yavaşça bırakılır.
- Hafif hafif arar ara karıştırılır.
- Kısık ateşe alınarak sebzeler pişene kadar ağır ağır kaynamaya devam eder.
- Sebzeler pişince büyük bir kâseye yoğurt, yumurta sarısı ve limon suyu alınıp iyice çırpılır.
- Üzerine yemeğin suyundan eklenir, çırpmaya devam edilir.
- Sonrasında tencereye yavaş yavaş terbiyesi eklenir, eklenirken yemek aralıksız yavaşça karıştırılır.
- Bir taşım kaynatılır, tuzu, karabiberi ve en son kıyılmış maydanoz eklenir ve servise hazır 😍.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder