2 Kasım 2021 Salı

Fırında Köfteli Mantarlı Sultan Kebabı Tarifi

 

Fırında Köfteli Mantarlı Sultan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 250-300 gram kıyma
  • 1 adet yumurta
  • Biraz bayat ekmek içi
  • 3-4 adet yufka
  • 250 gram mantar
  • 2 adet patates (Küp doğranmış)
  • 2 adet kapya biber
  • 2 büyük kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Biraz tuz
  • Biraz kimyon
  • Biraz kırmızı toz biber
  • Biraz kekik

Beşamel sos için:

  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için:

  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

    Fırında Köfteli Mantarlı Sultan Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce kıymayı baharatları yumurtayı biraz ekmek içini ve 1 rendelenmiş soğanı iyice yoğuruyoruz.
  • Yoğurduğumuz köfteyi küçük parçalar kopararak yuvarlıyoruz.
  • Bir tavada az yağda yuvarladığımız köfteleri kızartıyoruz ve kızarttıklarımızı bir kenara alıyoruz.
  • Ardından aynı tavaya yemeklik doğradığımız soğanları, sarımsağı ve küp şeklinde doğradığımız patatesi atarak bir miktar kavuruyoruz.
  • Hemen ardından mantarları da küçük doğrayarak kavurduğumuz karışıma atarak hepsini bir miktar daha soteleyerek soğuması için köftelerle karıştırıyoruz.
  • Küçük bir kaseye dörde böldüğümüz yufkayı seriyoruz.
  • Yufkanın kenarlarından kopararak çukur olan kısma bir kat daha seriyoruz.
  • Hazırladığımız çukur kısma köfteli mantarlı harcımızdan 2 yemek kaşığı koyuyoruz.
  • Harcı koyduktan sonra kasenin kenarlarından sarkan yufkaları üzerine kapatıyoruz.
  • Beşamel sos için, tereyağını bir tavada eritiyoruz ve unu kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
  • Üzerine sütü ilave ederek çırpıcı yardımı ile topak kalmayacak şekilde koyulaşıp göz göz olana kadar karıştırarak pişiriyoruz.
  • Son olarak hazırladığımız harçlı yufkayı bir borcama ters olarak koyuyoruz.
  • Tüm malzemeyi bu şekilde yaptıktan sonra üzerlerine beşamel sostan her birine eşit miktarda olacak şekilde döküyoruz ve 180 derece fırına sürüyoruz.
  • Üzerleri biraz kızarınca rendelediğimiz kaşar peynirini de eşit miktarda dağıtıyoruz ve tekrar fırına sürüyoruz.
  • 180-190 derece fırında mantarlı köfteli sultan kebabımızı pembeleşene kadar pişiriyoruz. Not: bu tarifimizi sadece tavuk eti ve başka sebzeler kullanarak da yapabilirsiniz. Biraz uğraştırıcı bir tarif olmakla beraber misafirlerinize farklı bir lezzet sunmak isterseniz fırında mantarlı köfteli sultan kebabını yapabilirsiniz. Kolaylıklar diliyorum afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder