Tam Ölçülü Baklava Hamurundan El Açması Börek Tarifi İçin Malzemeler
Baklava hamuru için;
- 1 dolu yemek kaşığı tereyağ/margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt
- 1.5 çay bardağı su
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 adet yumurta
- 3 çay kaşığı tuz
- 5.5 su bardağı un
Hamurları açmak için;
- 1 kg nişasta
Aralarına sürmek için;
- 250 gram eritilmiş tereyağ
İç patatesi için
- 7-8 adet patates
- 3 adet soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- Karabiber, pul biber, nane, tuz
Tam Ölçülü Baklava Hamurundan El Açması Börek Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle oda sıcaklığında tereyağını ve diğer tüm malzemeleri genişçe bir kapa alıp karıştıralım.
- Ardından unu azar azar ekleyerek güzelce yoğuralım. Hamur bu ölçülerle çok güzel ve yumuşak olacaktır. Ununu fazla ekleyerek sert bir hamur yapmayın. Ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır.
- Hamur haline geldikten sonra tezgaha alarak 5 dk yoğurup kabına alın ve üstüne kapatıp 1-1. 5 saat dinlendirin.
- O esnada patatesleri doğrayıp suda haşlayın.
- Soğanları da ince ince kıyıp tavada kısık ateşte sararana kadar kavuralım.
- Soğanlar öldüğünde bir kaşık salça da ekleyerek bir kenara alalım.
- Haşlanan patatesleri süzgece alıp soğumasını bekleyin.
- Soğuduktan sonra ince küp küp doğrayıp, kavurduğumuz soğana ekleyip kavurmaya devam edin.
- Baharatlarını da ekledikten sonra altını kapatıp soğumaya alın.
- Dinlenen hamuru tepsinin büyüklüğüne göre şerit şerit yapmak için eşit parçalara bölün. Mesela görselimdeki gibi 11 tane açacaksanız hamuru 11 eşit parçaya bölün.
- Bölünen parçaları da tekrar 4 er parçalara ayırın nişastalı kapın içine atın.
- Merdane ile teker teker açılan 4 adet bezeyi ara katlara nişasta sürerek üst üste getirin.
- Katlı bezeleri artık oklavayla yavaşla genişleterek açın. Epeyce büyüttükten sonra orta kısmına veya kenarına patates harcı koyup, içi kuru kalmaması için eritilmiş 250 gram tereyağından 2-3 kaşık tereyağ sürerek sarın.
- Toplamda 11 adet şerit şekiliniz olacak ve şeritler tepsiye dizmiş olacaksınız. Resimdeki gibi fazla kalan yerleri kesip tekrar tepsiye koyabilir ya da başka tepsiye de koyabilirsiniz.
- Bu şekilde hepsini tamamladıktan sonra kalan eritilmiş tereyağını da böreklerin üstüne bolca gezdirip 170 derecede fırında 50-55 dk birişin. Kat kat çıtır çıtır bir börek olacak♥️ Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder