1 Kasım 2021 Pazartesi

Tam Ölçülü Baklava Hamurundan El Açması Börek Tarifi

 

Tam Ölçülü Baklava Hamurundan El Açması Börek Tarifi İçin Malzemeler

Baklava hamuru için;

  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağ/margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1.5 çay bardağı su
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 adet yumurta
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 5.5 su bardağı un

Hamurları açmak için;

  • 1 kg nişasta

Aralarına sürmek için;

  • 250 gram eritilmiş tereyağ

İç patatesi için

  • 7-8 adet patates
  • 3 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Karabiber, pul biber, nane, tuz

    Tam Ölçülü Baklava Hamurundan El Açması Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle oda sıcaklığında tereyağını ve diğer tüm malzemeleri genişçe bir kapa alıp karıştıralım.
  • Ardından unu azar azar ekleyerek güzelce yoğuralım. Hamur bu ölçülerle çok güzel ve yumuşak olacaktır. Ununu fazla ekleyerek sert bir hamur yapmayın. Ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır.
  • Hamur haline geldikten sonra tezgaha alarak 5 dk yoğurup kabına alın ve üstüne kapatıp 1-1. 5 saat dinlendirin.
  • O esnada patatesleri doğrayıp suda haşlayın.
  • Soğanları da ince ince kıyıp tavada kısık ateşte sararana kadar kavuralım.
  • Soğanlar öldüğünde bir kaşık salça da ekleyerek bir kenara alalım.
  • Haşlanan patatesleri süzgece alıp soğumasını bekleyin.
  • Soğuduktan sonra ince küp küp doğrayıp, kavurduğumuz soğana ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Baharatlarını da ekledikten sonra altını kapatıp soğumaya alın.
  • Dinlenen hamuru tepsinin büyüklüğüne göre şerit şerit yapmak için eşit parçalara bölün. Mesela görselimdeki gibi 11 tane açacaksanız hamuru 11 eşit parçaya bölün.
  • Bölünen parçaları da tekrar 4 er parçalara ayırın nişastalı kapın içine atın.
  • Merdane ile teker teker açılan 4 adet bezeyi ara katlara nişasta sürerek üst üste getirin.
  • Katlı bezeleri artık oklavayla yavaşla genişleterek açın. Epeyce büyüttükten sonra orta kısmına veya kenarına patates harcı koyup, içi kuru kalmaması için eritilmiş 250 gram tereyağından 2-3 kaşık tereyağ sürerek sarın.
  • Toplamda 11 adet şerit şekiliniz olacak ve şeritler tepsiye dizmiş olacaksınız. Resimdeki gibi fazla kalan yerleri kesip tekrar tepsiye koyabilir ya da başka tepsiye de koyabilirsiniz.
  • Bu şekilde hepsini tamamladıktan sonra kalan eritilmiş tereyağını da böreklerin üstüne bolca gezdirip 170 derecede fırında 50-55 dk birişin. Kat kat çıtır çıtır bir börek olacak♥️ Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder