18 Ocak 2022 Salı

Sömelek Köfte Tarifi

 

Sömelek Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için

  • 250 gram yağsız kıyma (çiğköftelik)
  • 1.5 su bardağı köftelik bulgur
  • Yarım su bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı +yarım su bardağından çok az sıcak su)
  • 1 tane yumurta
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • (bardak ölçüm 200ml)

Köfteyi kaynatmak için

  • Yeteri kadar su ve
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1.5 su bardağı köftenin suyu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Yarım tatlı kaşığı tuz

Yemeğin üzerine servis ederken

  • Sarımsaklı yoğurt veya sade yoğurt

    Sömelek Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabının içerisine köftelik bulgur irmik, un,baharatlar alınarak karıştırılır.
  • Üzerine sıcak su eklenir. Üzeri kapanarak 15/20 dakika bekletilir.
  • Bekletilen köfteyi yoğurmak için eller bir defa ıslatılarak beş dakika kadar yoğrularak kıyma ve salça eklenerek yumuşayana kadar yoğrulur.
  • Üzerine bir tane yumurta eklenir ve kıvam alana kadar yani sakız gibi olana kadar tekrar yoğrulur.
  • Ceviz den biraz küçük parçalara ayrılarak iyice sıkılırak şekil verilir. (ellinizi hafif ıslatıp şekil verebilirsiniz).
  • Tencereye yeteri kadar su ve tuz alınır. Kaynayan suya köfteler atılır.
  • Yaklaşık 13/15 dakika kadar kaynatılır. (pişen köfte zaten yukarı çıkacaktır yeteri kadar piştigi anlaşılır).
  • Köfteler sudan çıkarılır köfte ve köftenin suyu bir kenarda bekletilir.
  • Sosu için genis tencerenin içerisine tereyağı alınır ısınan yağa salça eklenir. Salça kokusu çıkana kadar karıştırılıp üzerine köftenin suyundan bir buçuk bardak eklenir.
  • Kırmızı biber ve tuz eklendikten sonra bir dakika kadar kaynayan sosa köfteler eklenir.
  • Sosda beş dakika kadar pişirilip ocağın altı kapatılır.
  • Servis tabağına köfteler alınarak üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.
  • Damak tadınıza göre sarımsaklı yoğurt yahut yoğurt ile servis edebilirsiniz.
  • Tarife tamamıyla uyarsanız kesinlile dağılmayan sert bir köfte elde edersiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder