Sömelek Köfte Tarifi İçin Malzemeler
Köftesi için
- 250 gram yağsız kıyma (çiğköftelik)
- 1.5 su bardağı köftelik bulgur
- Yarım su bardağı irmik
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 su bardağı +yarım su bardağından çok az sıcak su)
- 1 tane yumurta
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- (bardak ölçüm 200ml)
Köfteyi kaynatmak için
- Yeteri kadar su ve
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1.5 su bardağı köftenin suyu
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- Yarım tatlı kaşığı tuz
Yemeğin üzerine servis ederken
- Sarımsaklı yoğurt veya sade yoğurt
Sömelek Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?
- Yoğurma kabının içerisine köftelik bulgur irmik, un,baharatlar alınarak karıştırılır.
- Üzerine sıcak su eklenir. Üzeri kapanarak 15/20 dakika bekletilir.
- Bekletilen köfteyi yoğurmak için eller bir defa ıslatılarak beş dakika kadar yoğrularak kıyma ve salça eklenerek yumuşayana kadar yoğrulur.
- Üzerine bir tane yumurta eklenir ve kıvam alana kadar yani sakız gibi olana kadar tekrar yoğrulur.
- Ceviz den biraz küçük parçalara ayrılarak iyice sıkılırak şekil verilir. (ellinizi hafif ıslatıp şekil verebilirsiniz).
- Tencereye yeteri kadar su ve tuz alınır. Kaynayan suya köfteler atılır.
- Yaklaşık 13/15 dakika kadar kaynatılır. (pişen köfte zaten yukarı çıkacaktır yeteri kadar piştigi anlaşılır).
- Köfteler sudan çıkarılır köfte ve köftenin suyu bir kenarda bekletilir.
- Sosu için genis tencerenin içerisine tereyağı alınır ısınan yağa salça eklenir. Salça kokusu çıkana kadar karıştırılıp üzerine köftenin suyundan bir buçuk bardak eklenir.
- Kırmızı biber ve tuz eklendikten sonra bir dakika kadar kaynayan sosa köfteler eklenir.
- Sosda beş dakika kadar pişirilip ocağın altı kapatılır.
- Servis tabağına köfteler alınarak üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.
- Damak tadınıza göre sarımsaklı yoğurt yahut yoğurt ile servis edebilirsiniz.
- Tarife tamamıyla uyarsanız kesinlile dağılmayan sert bir köfte elde edersiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder