18 Şubat 2022 Cuma

El Açması Lezzetinde Şipşak Börek Tarifi

 

El Açması Lezzetinde Şipşak Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka

İç harcı için;

  • Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ (90 ml)
  • 600 gram kıyma
  • 2 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Sosu için;

  • 3 dolu yemek kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 su bardağından biraz eksik sıvı yağ (140 ml)
  • Yarım çay bardağından biraz fazla eritilmiş tereyağı veya margarin

Üzeri için;

  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 2-3 yemek kaşığı süt
  • Susam
  • Çörekotu

    El Açması Lezzetinde Şipşak Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç malzemesi için uygun tavaya sıvı yağı alalım ve üzerine kıymayı ekleyelim. Kıymanın rengi tamamen dönünceye kadar kavuralım. Ardından yemeklik doğradığımız soğanı ekleyip soğanlar yumuşayıncaya kadar sotelemeye devam edelim. Soğanlar da yumuşayınca tuz ve baharatları ekleyerek ocağı kapatabiliriz.
  • Kıymalı iç malzeme yerine farklı iç malzemelerle de bu böreği hazırlayabilirsiniz.
  • Diğer tarafta sosu için bir kaseye yoğurt, süt, sıvı yağ ve eritilmiş tereyağı ya da margarini alarak güzelce karıştıralım. Sosumuz da hazır.
  • Tezgaha bir yufkayı açalım. Sostan birkaç kaşık ekleyerek fırçayla dağıtalım. Sonra yufkayı ortadan ikiye katlayarak tekrar sos ekleyelim ve dağıtalım.
  • Düz ve geniş olan kısma iç malzememizden ekleyelim ve yufkayı hafifçe kenarlarından toplayarak rulo yapalım. Rulo yaptıktan sonra dilerseniz kol böreği gibi dolayarak da tepsiye yerleştirebilirsiniz.
  • Ben uzun ruloyu ikiye katlayarak yerleştirmeyi tercih ettim. Diğer üç yufkaya da aynı işlemi uygulayalım. Börekleri yağlı kağıt serdiğimiz fırın kabına alalım.
  • Ben böreği geceden hazırlayıp sabah pişirdim. Dinlendiğinde çok daha lezzetli oluyor. Bunun için üzerini streç filmle kapatarak buzdolabında sabaha kadar dinlendirdim. Dilerseniz vaktiniz yoksa hiç dinlendirmeden hemen de fırına verebilirsiniz.
  • Pişirmeden önce buzdolabından çıkarınca böreğin üzerine yumurta ve süt karışımını dağıtarak susam ve çörekotu ekledim.
  • Önceden ısıttığımız 200 derece fırında 40-45 dk kadar börekleri pişirelim.
  • Fırından çıkarınca ilk sıcağı çıkınca dilimleyerek servis edebilirsiniz🤌 lezzeti de sunumu da tek kelimeyle şahane oluyor💯 mutlaka deneyin derim 💯 deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder