Orjinal Şambali (Şam Tatlısı) Tarifi İçin Malzemeler
Su bardağı ölçüsü 200 ml
- 2,5 su bardağı irmik
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 silme çay kaşığı karbonat
- 1 su bardağından bir parmak eksik süt
Üzerine sürmek için;
- 1 çay kaşığı pekmez
- 2 yemek kaşığı su
Şerbeti için;
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- 1-2 damla limon suyu
Süslemek için
- Tuzsuz yer fıstığı
Orjinal Şambali (Şam Tatlısı) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Derin bir kaseye irmik,şeker,karbonat ve süt alınır ve tahta bir kaşıkla helva yapar gibi 10 dakika karıştırılır. El ile de yoğrulabilir.
- Üzeri kapatılıp 30 dk dinlendirilir ve 20 ye 20 ölçülerinde küçük bir fırın tepsisine veya borcama dökülüp üzeri el ile veya bir bardağın tabanı ile bastırılarak düzeltilir.
- Üzerine pekmez ve su karışımı sürülüp bir bıçakla dilimlenecek şekle göre iz verilir. Dilim izleri verilen dilimlerin üzerine yer fıstıkları dizilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırına verilip 30 dakika pişirilir ve fırından alınıp iz verilen yerlerden dilimlenip tekrar fırına verilir (pişerken tekrar yapışma yapıyor) ve 10 dk daha pişirilir. (üzeri nar gibi kızarıncaya kadar).
- Tatlı fırında pişerken şerbeti için tencereye şeker ve su alınır ve şerbet hazırlanır.
- Fırından çıkan tatlının ilk sıcağı gidince (1-2 dk sonra) sıcak şerbet üzerine yavaş yavaş dökülür.
- Oda sıcaklığında şerbetini çekip soğuyan tatlı servis edilir. Buzdolabına koymayınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder