26 Mart 2022 Cumartesi

Haşhaşlı Yeşil Mercimekli Çıtır Börek (Mutlaka Deneyin) Tarifi

 

Haşhaşlı Yeşil Mercimekli Çıtır Börek (Mutlaka Deneyin) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet büyük boy yufka
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 çorba yemek kaşığı tereyağı
  • Çeyrek su bardağı sıvı yağ ya da zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber (İsteğe bağlı)
  • Yarım çay bardağı çekilmiş ceviz
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • Tuz

Aralarına sürmek için;

  • Yarım su bardağı ezilmiş sarı haşhaş
  • Yarım su bardağından bir parmak fazla sıvı yağ

Üzerine sürmek için;

  • 1 çorba kaşığı haşhaş ezmesi
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ

200 ml su bardağı kullandım

Haşhaşlı Yeşil Mercimekli Çıtır Börek (Mutlaka Deneyin) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle 1 su bardağı kadar yeşil mercimeği bol suda içine birazda tuz ekleyerek haşlayalım. Aşırı ezilmesin. Çünkü kavuracağız.
  2. Haşlanan mercimeği süzelim.
  3. Bir tavaya tereyağı ve zeytinyağ alıp, içine yemeklik dogradığımız soğanları ekleyip, pembeleşinceye kadar kavuralım.
  4. Salçayı da ekleyip, kokusu çıkana kadar kavuralım ve içine 2 su bardağı haşlanmış mercimeği ekleyip, karıştıralım. İçine baharat ve tuzunu ekleyelim.
  5. Orta ateşte ara sıra karıştırarak 3-4 dk pişirelim.
  6. Kavurduğumuz mercimekli harcı ocaktan alalım ve içine ceviz ve maydanozu ekleyip, güzelce karıştıralım ve soğuması için bir kenara alalım.
  7. Bu arada haşhaşlı sos için bir kabın içine haşhaş ve sıvı yağ ekleyin ve pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştıralım.
  8. Tezgaha ya da masaya yufkamızı serelim.
  9. Yufkanın yarısına haşhaşlı sostan sürelim.
  10. Yufkanın haşhaş sürmediğimiz kısmını, haşhaş sürmüş olduğumuz kısmına katlayalım. Yani yarım ay şeklinde olacak.
  11. Yufkamızı ortadan önce ikiye daha sonra her parçasını 4 parçaya keselim. Her yufkadan 8 parça börek çıkacak.
  12. Kestiğimiz yufkaların geniş kısımlarını bolca harcımızdan koyalım ve kenarlarını katlayıp, sigara böreği gibi saralım. Fakat sigara böreğinden kalın olacak.
  13. Sardığımız börekleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.
  14. Haşhaşlı karışımdan böreklerin üzerine de fırçayla sürelim.
  15. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri ve altı kızarana kadar pişirelim 30-35 dk yeterli olacaktır. Pişen börekleri fırından çıkartıp, afiyetle yiyebilirsiniz.

Not: aralarına sürmek için kullandığınız haşhaş artarsa üzerine kullanabilirsiniz. benim kalmadığı için ekstra hazırladım. ama fazla hazırlayarak üzeri içinde kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder