Haşhaşlı Yeşil Mercimekli Çıtır Börek (Mutlaka Deneyin) Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet büyük boy yufka
- 2 adet orta boy soğan
- 1 çorba yemek kaşığı tereyağı
- Çeyrek su bardağı sıvı yağ ya da zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı salça
- 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı pul biber (İsteğe bağlı)
- Yarım çay bardağı çekilmiş ceviz
- 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
- Tuz
Aralarına sürmek için;
- Yarım su bardağı ezilmiş sarı haşhaş
- Yarım su bardağından bir parmak fazla sıvı yağ
Üzerine sürmek için;
- 1 çorba kaşığı haşhaş ezmesi
- Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
200 ml su bardağı kullandım
Haşhaşlı Yeşil Mercimekli Çıtır Börek (Mutlaka Deneyin) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle 1 su bardağı kadar yeşil mercimeği bol suda içine birazda tuz ekleyerek haşlayalım. Aşırı ezilmesin. Çünkü kavuracağız.
- Haşlanan mercimeği süzelim.
- Bir tavaya tereyağı ve zeytinyağ alıp, içine yemeklik dogradığımız soğanları ekleyip, pembeleşinceye kadar kavuralım.
- Salçayı da ekleyip, kokusu çıkana kadar kavuralım ve içine 2 su bardağı haşlanmış mercimeği ekleyip, karıştıralım. İçine baharat ve tuzunu ekleyelim.
- Orta ateşte ara sıra karıştırarak 3-4 dk pişirelim.
- Kavurduğumuz mercimekli harcı ocaktan alalım ve içine ceviz ve maydanozu ekleyip, güzelce karıştıralım ve soğuması için bir kenara alalım.
- Bu arada haşhaşlı sos için bir kabın içine haşhaş ve sıvı yağ ekleyin ve pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştıralım.
- Tezgaha ya da masaya yufkamızı serelim.
- Yufkanın yarısına haşhaşlı sostan sürelim.
- Yufkanın haşhaş sürmediğimiz kısmını, haşhaş sürmüş olduğumuz kısmına katlayalım. Yani yarım ay şeklinde olacak.
- Yufkamızı ortadan önce ikiye daha sonra her parçasını 4 parçaya keselim. Her yufkadan 8 parça börek çıkacak.
- Kestiğimiz yufkaların geniş kısımlarını bolca harcımızdan koyalım ve kenarlarını katlayıp, sigara böreği gibi saralım. Fakat sigara böreğinden kalın olacak.
- Sardığımız börekleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.
- Haşhaşlı karışımdan böreklerin üzerine de fırçayla sürelim.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri ve altı kızarana kadar pişirelim 30-35 dk yeterli olacaktır. Pişen börekleri fırından çıkartıp, afiyetle yiyebilirsiniz.
Not: aralarına sürmek için kullandığınız haşhaş artarsa üzerine kullanabilirsiniz. benim kalmadığı için ekstra hazırladım. ama fazla hazırlayarak üzeri içinde kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder