Soğuk Baklava Tarifi İçin Malzemeler
- 1 paket baklavalık yufka
- 200 gram tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1,5 su bardağı dövülmüş ceviz veya antep fıstığı
Şerbeti için;
- 2 su bardağı şeker
- 1,5 su bardağı su
- 3,5 su bardağı süt
- 1 paket vanilya
Üzeri için;
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 paket sütlü çikolata
Soğuk Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tereyağını eritip üzerindeki köpükleri alıyoruz ve sıvı yağı içine ekliyoruz. Yufkamızı paketten çıkarıp yapacağımız tepsiyi kalıp gibi kullanarak yufkalarımızı tepsi büyüklüğünde kesiyoruz.
- Yufkaları bu aşamadan sonra bir bez arasına sarıyoruz ve tek tek alarak işlemleri yapıyoruz, çünkü baklava yufkaları çok çabuk kuruyan bir yapıdadır.
- Tepsimizi yağlayıp tek kat yufkamızı seriyoruz ve fırça yardımıyla hafifçe yağlıyoruz. Ben her katı çok az az yağladım siz isterseniz iki kata bir yağlayabilirsiniz.
- Yufkanın kesilen kısımlarından kalan parçalarıda ara katlara kullanıyoruz. Yufkalarımızın yarısını kullandıktan sonra dövülmüş ceviz veya antep fıstığı serpiyoruz. Yine üzerine kalan yufkalarımızı yağlayarak seriyoruz.
- En üst katı da yağlayıp baklavamızı dilimliyoruz. Kalan yağıda üzerine gezdiriyoruz. 170-180 derecede ağır ağır iyice kızarana kadar pişiriyoruz.
- Baklava pişerken şerbetini hazırlıyoruz. Bunun için şeker ve suyu tencereye koyup, ocağa alıp şeker eriyene kadar arada karıştırıyoruz.
- Kaynayınca birkaç dakika sonra sütü ve vanilyayı ekleyip altını kapatıyoruz. Baklava pişene kadar şerbeti iyice soğumuş oluyor.
- Baklava nar gibi kızardıktan sonra fırından çıkarıp ilk sıcağı çıktıktan sonra şerbetini üzerine gezdiriyoruz. Ilıyınca buzdolabına kaldırıp iyice soğumasını bekliyoruz.
- Son olarak pudra şekerini ve kakaoyu karıştırıp üzerine eleyerek serpiyoruz ve çikolatayıda ince şekilde rendeleyip üzerine serpiyoruz.
- Dilerseniz antep fıstığı ile de süsleyebilirsiniz. Yine birkaç saat dinlendikten sonra servis ediyoruz. Enfesss lezzetli soğuk baklavamız hazır. Afiyetler olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder