20 Mart 2022 Pazar

Orjinal Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Tarifi

 

Orjinal Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 adet kuru tatlı biber
  • 7 adet kuru acı biber
  • 7 adet kuru patlıcan
  • 10-15 adet asma yaprak
  • 10-15 adet lahana yaprağı

İç harcı için;

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2,5 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 orta boy soğan
  • 1 adet kuru sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı ceviz (İri şekilde bıçakla doğrayın)
  • Yeterince tuz
  • 1 adet limonun suyu yada 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 çay bardağı su

    Orjinal Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün kurutmalıkları çukur bir tencerede üzerine sıcak su ilave edilerek, yumuşayıncaya kadar kaynatılır 10 dakika kapağı kapalı dinlendirilir. Süzülür lahana ve asma yaprağı haşlanır.
  • Kuru soğan ve sarımsak ince ince kıyılır. Su, yağ, salçalar, toz biber doğranmış soğan ve sarımsaklar tuz ve karabiber pirince ilave edilerek cevizde ilave edilir. 5 dakika kadar karıştırılır.
  • Patlıcan ve biberler hazırlana karışımla yarıya geçecek şekilde ve fazla bastırılmadan doldurulur. Tencereye dairesel şeklinde alta patlıcanlar üstede biberler gelecek şekilde dizilir.
  • Dolmanın üzerine ters çevrilmiş tabak ya da dolma taşı konur tencerenin kapağı kapatılır. Dolmanın üzerini geçecek şekilde suyu, tuzu ve ekşiyi ekliyoruz kaynamaya başlayınca altını hafif kısarak 45 -50 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Altını kapatarak yufka ev ekmeğiyle servis yapıyoruz. Gaziantep yöresel lezzet afiyet olsun ☺
  • Not: Ceviz isteğe bağlı yöremizde koyan sayısı azdır ama koyarsanız lezzet ikiye katlanır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder