Orjinal Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Tarifi İçin Malzemeler
- 7 adet kuru tatlı biber
- 7 adet kuru acı biber
- 7 adet kuru patlıcan
- 10-15 adet asma yaprak
- 10-15 adet lahana yaprağı
İç harcı için;
- 2 su bardağı pirinç
- 2,5 çay bardağı zeytinyağı
- 1 orta boy soğan
- 1 adet kuru sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 su bardağı ceviz (İri şekilde bıçakla doğrayın)
- Yeterince tuz
- 1 adet limonun suyu yada 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 1 çay bardağı su
Orjinal Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Tarifi Nasıl Yapılır?
- Bütün kurutmalıkları çukur bir tencerede üzerine sıcak su ilave edilerek, yumuşayıncaya kadar kaynatılır 10 dakika kapağı kapalı dinlendirilir. Süzülür lahana ve asma yaprağı haşlanır.
- Kuru soğan ve sarımsak ince ince kıyılır. Su, yağ, salçalar, toz biber doğranmış soğan ve sarımsaklar tuz ve karabiber pirince ilave edilerek cevizde ilave edilir. 5 dakika kadar karıştırılır.
- Patlıcan ve biberler hazırlana karışımla yarıya geçecek şekilde ve fazla bastırılmadan doldurulur. Tencereye dairesel şeklinde alta patlıcanlar üstede biberler gelecek şekilde dizilir.
- Dolmanın üzerine ters çevrilmiş tabak ya da dolma taşı konur tencerenin kapağı kapatılır. Dolmanın üzerini geçecek şekilde suyu, tuzu ve ekşiyi ekliyoruz kaynamaya başlayınca altını hafif kısarak 45 -50 dakika kadar pişiriyoruz.
- Altını kapatarak yufka ev ekmeğiyle servis yapıyoruz. Gaziantep yöresel lezzet afiyet olsun ☺
Not: Ceviz isteğe bağlı yöremizde koyan sayısı azdır ama koyarsanız lezzet ikiye katlanır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder