30 Nisan 2022 Cumartesi

30 Katlı Pratik Çıtır Çıtır Ev Yapımı Cevizli Baklava Tarifi

 

30 Katlı Pratik Çıtır Çıtır Ev Yapımı Cevizli Baklava Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 ml su bardağı ölçüsü
  • 100 ml çay bardağı ölçüsü
  • 40 cm tepsi ölçüsü
  • 2 adet büyük boy yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı sirke
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 fiske tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 5 su bardağı un (Kontrollü ekleyelim.)

Arası için;

  • 1,5 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 1 çorba kaşığı kavrulmuş dövülmüş susam (İsteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri

Hamuru açmak için;

  • 1 paket mısır nişastası (200 gr)

Aralarına sürmek için;

  • 1 paket teremyağ

Üzerine dökmek için;

  • 1 paket teremyağ ya da tereyağ

Şerbeti için;

  • 6,5 su bardağı su
  • 6 su bardağı şeker
  • Çeyrek limon suyu

    30 Katlı Pratik Çıtır Çıtır Ev Yapımı Cevizli Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamur için un hariç tüm malzemeleri bir kaba alıp, karıştıralım.
  • Elenmiş unu azar azar ekleyerek önce çırpıcıyla daha sonra elimizle yoğurmaya başlayalım.
  • Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.
  • Hamurun üzerine nemli bir bez ya da streç koyup, hava almasını engelleyen ve 1 buçuk- 2 saat dinlendirelim.
  • Dinlenen hamuru 3 eşit parçaya bölelim ve her parçayı 10 eşit bezeye bölelim. 6. 6. 6. Toplamda 30 beze yapalım ve üzerini örtüp 30 dakika daha bu şekilde dinlendirelim.
  • Bu aşamada şerbetimiz için bir tencereye şeker ve soğuk suyu alalım ve şeker eriyene kadar karıştıralım ve içine limon suyunuda ekleyelim.
  • Mutlaka eriyene kadar karıştırın bu şerbetin şekerlenmemesi için önemli bir nokta.
  • Kaynayan şerbetin altını kısıp 30 dakika kadar kaynatalım.
  • Bu arada iç malzemesini hazırlayalım, açacağımız nişastayı bir kaba boşaltalım ve baklavayı yapacağımız ortamı hazırlayalım. 1 paket yağı yakmayacak şekilde tavada eritelim.
  • Baklavamızı yapmaya geçebiliriz. Bunun için bezemizin birini alalım ve altına ve üstüne bolca nişasta döküp merdaneyle pasta tabağı büyüklüğünde açalım ve bir kenara alalım.
  • Üzerine 1 tatlı kaşığı kadar daha nişasta koyup her tarafına yayalım.
  • Diğer 4 bezeyi de bu şekilde aralarına nişasta koyarak üst üste koyalım. Yani 5 kat beze kullanacağınız.
  • Açıp, üst üste koyduğumuz bezeleri tekrar merdaneyle biraz daha büyütelim ve daha sonra ara ara nişasta ekerek oklava yardımıyla açalım.
  • Tepsimizi üzerine koyup bakalım. Eğer yeterliyse bir bıçak ya da başka bir şeyle yarım cm dışardan başlayarak keselim.
  • Tepsimizin her yerini erittiğimiz yağ ile yağlayalım ve kestiğimiz hamuru tepsiye yerleştirelim.
  • Yufkanın heryerini boşluk kalmayacak şekilde yağlayalım. Yani her 5 katta bir aralarını yağlayacağız.
  • Tekrar diğer 5 bezeyi de aynı şekilde uygulayarak açıp, kesip yağlayalım, tepsiye yerleştirip yağlayalım.
  • Yani orta kısma gelene kadar toplamda 15 bezeyi bu şekilde yapıyoruz fakat ortasına geldiğimizde yağlamıyoruz.
  • Cevizini her yerine eşit bir şekilde döküyoruz.
  • Tekrar aynı şekilde 5+5+5 şeklinde aralarını yağlayarak yufkaları üst üste koyuyoruz.
  • Baklavanın kenarlarını bir bıçak yardımıyla kenarlarını içe alıyoruz.
  • Dikkatli bir şekilde istediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz.
  • 1 paket teremyağı ya da tereyağını yakmayacak şekilde eritelim ve baklavamızın her yerine eşit bir şekilde dökelim.
  • 180 derecede ısıtılmış fırına koyup 1 saat pişirelim.
  • İyice pişen baklavayı fırından alalım ve 1-2 dakika ilk sıcaklığı çıktıktan sonra ılık şerbeti üzerine yavaş yavaş kepçeyle dökelim.
  • Şerbetini çekince en az 4-5 saat dinlendirelim. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder