30 Katlı Pratik Çıtır Çıtır Ev Yapımı Cevizli Baklava Tarifi İçin Malzemeler
- 200 ml su bardağı ölçüsü
- 100 ml çay bardağı ölçüsü
- 40 cm tepsi ölçüsü
- 2 adet büyük boy yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 çorba kaşığı sirke
- Yarım çay bardağı su
- 1 çay bardağı süt
- 1 fiske tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 5 su bardağı un (Kontrollü ekleyelim.)
Arası için;
- 1,5 su bardağı çekilmiş ceviz
- 1 çorba kaşığı kavrulmuş dövülmüş susam (İsteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı nişasta
- 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
Hamuru açmak için;
- 1 paket mısır nişastası (200 gr)
Aralarına sürmek için;
- 1 paket teremyağ
Üzerine dökmek için;
- 1 paket teremyağ ya da tereyağ
Şerbeti için;
- 6,5 su bardağı su
- 6 su bardağı şeker
- Çeyrek limon suyu
30 Katlı Pratik Çıtır Çıtır Ev Yapımı Cevizli Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle hamur için un hariç tüm malzemeleri bir kaba alıp, karıştıralım.
- Elenmiş unu azar azar ekleyerek önce çırpıcıyla daha sonra elimizle yoğurmaya başlayalım.
- Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.
- Hamurun üzerine nemli bir bez ya da streç koyup, hava almasını engelleyen ve 1 buçuk- 2 saat dinlendirelim.
- Dinlenen hamuru 3 eşit parçaya bölelim ve her parçayı 10 eşit bezeye bölelim. 6. 6. 6. Toplamda 30 beze yapalım ve üzerini örtüp 30 dakika daha bu şekilde dinlendirelim.
- Bu aşamada şerbetimiz için bir tencereye şeker ve soğuk suyu alalım ve şeker eriyene kadar karıştıralım ve içine limon suyunuda ekleyelim.
- Mutlaka eriyene kadar karıştırın bu şerbetin şekerlenmemesi için önemli bir nokta.
- Kaynayan şerbetin altını kısıp 30 dakika kadar kaynatalım.
- Bu arada iç malzemesini hazırlayalım, açacağımız nişastayı bir kaba boşaltalım ve baklavayı yapacağımız ortamı hazırlayalım. 1 paket yağı yakmayacak şekilde tavada eritelim.
- Baklavamızı yapmaya geçebiliriz. Bunun için bezemizin birini alalım ve altına ve üstüne bolca nişasta döküp merdaneyle pasta tabağı büyüklüğünde açalım ve bir kenara alalım.
- Üzerine 1 tatlı kaşığı kadar daha nişasta koyup her tarafına yayalım.
- Diğer 4 bezeyi de bu şekilde aralarına nişasta koyarak üst üste koyalım. Yani 5 kat beze kullanacağınız.
- Açıp, üst üste koyduğumuz bezeleri tekrar merdaneyle biraz daha büyütelim ve daha sonra ara ara nişasta ekerek oklava yardımıyla açalım.
- Tepsimizi üzerine koyup bakalım. Eğer yeterliyse bir bıçak ya da başka bir şeyle yarım cm dışardan başlayarak keselim.
- Tepsimizin her yerini erittiğimiz yağ ile yağlayalım ve kestiğimiz hamuru tepsiye yerleştirelim.
- Yufkanın heryerini boşluk kalmayacak şekilde yağlayalım. Yani her 5 katta bir aralarını yağlayacağız.
- Tekrar diğer 5 bezeyi de aynı şekilde uygulayarak açıp, kesip yağlayalım, tepsiye yerleştirip yağlayalım.
- Yani orta kısma gelene kadar toplamda 15 bezeyi bu şekilde yapıyoruz fakat ortasına geldiğimizde yağlamıyoruz.
- Cevizini her yerine eşit bir şekilde döküyoruz.
- Tekrar aynı şekilde 5+5+5 şeklinde aralarını yağlayarak yufkaları üst üste koyuyoruz.
- Baklavanın kenarlarını bir bıçak yardımıyla kenarlarını içe alıyoruz.
- Dikkatli bir şekilde istediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz.
- 1 paket teremyağı ya da tereyağını yakmayacak şekilde eritelim ve baklavamızın her yerine eşit bir şekilde dökelim.
- 180 derecede ısıtılmış fırına koyup 1 saat pişirelim.
- İyice pişen baklavayı fırından alalım ve 1-2 dakika ilk sıcaklığı çıktıktan sonra ılık şerbeti üzerine yavaş yavaş kepçeyle dökelim.
- Şerbetini çekince en az 4-5 saat dinlendirelim. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder