16 Nisan 2022 Cumartesi

Antep Usulü Cevizli Basma Kadayıf Tatlısı Tarifi

 

Antep Usulü Cevizli Basma Kadayıf Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram çiğ tel kadayıf
  • 400 gram tereyağı
  • 400 gram ceviz
  • 40 gram pekmez (2 yemek kaşığı)

Şurup için

  • 3.5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • Tabanı için tereyağının 1/4 (çeyrek) ü ve pekmez

    Antep Usulü Cevizli Basma Kadayıf Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle 400 gram tereyağını küp küp doğrayın ve uygun bir tencereye alıp eritin.
  • Tereyağı tam anlamıyla eriyip kızınca tencereyi ocaktan alın.
  • Sıradaki adıma 40 gram pekmezi yani yaklaşık 2 yemek kaşığı pekmezi bir kaseye alın.
  • Üzerine erittiğiniz tereyağın dan çok az ekleyin. Bu adımda 2-3 yemek kaşığı kadar erimiş tereyağı yeterli gelecektir ve hemen pekmez yağ karışımı çırpın.
  • Hemen ardından 800 gramlık demir baklava tepsisine pekmez yağ karışımını dökün ve fırçayla tepsinin tüm tabanına dağıtarak sürün.
  • Bu adımda büyük boy borcam ya da büyük boy borcam boyutunda tabanı düz bir tepsi kullanabilirsiniz.
  • Sıradaki adımda 400 gramlık çiğ tel kadayıfın yarısını elinizle didikleyerek tepsisinin tabanına serpip dağıtın. Bu adımda dikkat etmeniz gereken nokta kadayıfı çok iyi didiklemiş olmanız.
  • Uzun uzun kadayıf parçalarını mümkün olduğunca koparıp küçük parçalar elde ederek tepsiye dağıtın ki hem dilimlemeniz hem de tatlının kızarması daha kolay ve güzel olsun.
  • 400 gramlık tel kadayıfın yarısını tepsiye az önceki anlattığım adımlara göre dağıttıktan sonra kadayıfın üzerine elinizle bastırın.
  • Kadayıf mümkün olduğunca sıkılaşıp incelsin.
  • Ardından 400 gram iri çekim ceviz içini kadayıfın üzerine eşit olacak şekilde dökün.
  • Son adım olarak kalan kadayıfı da ilk katı yaptığınız gibi didikleyerek cevizin üzerine serpiştirin.
  • Kadayıfın üst katmanını yaparken de mümkün olduğunca kadayıf parçalarını küçültmeye çalışın.
  • Uzun uzun kalan kadayıf telleri hem dilimlemekte zorluk yaşatacak hem de son adımda ekleyeceğimiz tereyağının eşit dağılmasını engelleyecektir.
  • Kalan tüm kadayıfı da tepsiye dağıttıktan sonra elinizle kadayıfı inceleşinceye kadar ezin.
  • Son olarak kalan tereyağını bir kaşık yardımıyla kadayıfın üzerine eşit şekilde dökün.
  • Basma kadayıf tatlısını önceden ısıtılmış 190°lik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
  • Pişme süresinin fırından fırına değişebilir olduğunu göz önünde bulundurarak kontrollü olarak pişirin.
  • Şerbeti için; 4 su bardağı suyu ve 3. 5 su bardağı toz şekeri uygun bir tencereye alıp çırpın.
  • Şeker erimeye başlayana kadar çırpmaya devam edin.
  • Şerbetin rengi açılıp berraklaştıktan sonra küçük bir limonun yarısının suyunu şerbete ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  • Limon suyunu bu adımda 12-15 damla da ekleyebilirsiniz.
  • Önemli olan limon suyu eklemeniz. Çünkü şerbeti pişirirken toz şeker kristalize olarak şerbetin istenmeyen durumlara gelmesine sebep olacaktır.
  • Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 4-5 dakika daha ocaktan bekletin.
  • 4-5 dakika sonra şerbeti hemen ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Pişen kadayıfı fırından alıp üzerine daha büyük bir tepsi yerleştirin ve hemen tepsiyi ters çevirin.
  • Eğer kadayıf çıkmazsa biraz soğuması için bekletin.
  • Son olarak kadayıfı bu şekilde oda sıcaklığında 15 dakika bekletin. Tatlı şerbetle buluşmadan önce ılıklaşmalı.
  • Aynı şekilde şerbette oda sıcaklığında bekleyerek ılıklaşmalı.
  • Bu detayları göz önünde bulundurarak şerbeti tatlının üzerine eşitçe dökün.
  • Tatlıyı şerbetini çekene kadar yaklaşık 30 dakika dinlendirin.
  • Son olarakda tatlıyı ortadan uzunlamasına kesin.
  • Diğer dilimleri de bu kesiğe paralel olacak şekilde kesin.
  • Dikdörtgen parçalar halinde basma kadayıf tatlısı elde edin.
  • İsterseniz bu şekilde kesmek yerine istediğiniz şekilde de dilimleyebilirisiniz.Deneyecek olanlara da şimdiden afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder