Antep Usulü Cevizli Basma Kadayıf Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram çiğ tel kadayıf
- 400 gram tereyağı
- 400 gram ceviz
- 40 gram pekmez (2 yemek kaşığı)
Şurup için
- 3.5 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- Tabanı için tereyağının 1/4 (çeyrek) ü ve pekmez
Antep Usulü Cevizli Basma Kadayıf Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle 400 gram tereyağını küp küp doğrayın ve uygun bir tencereye alıp eritin.
- Tereyağı tam anlamıyla eriyip kızınca tencereyi ocaktan alın.
- Sıradaki adıma 40 gram pekmezi yani yaklaşık 2 yemek kaşığı pekmezi bir kaseye alın.
- Üzerine erittiğiniz tereyağın dan çok az ekleyin. Bu adımda 2-3 yemek kaşığı kadar erimiş tereyağı yeterli gelecektir ve hemen pekmez yağ karışımı çırpın.
- Hemen ardından 800 gramlık demir baklava tepsisine pekmez yağ karışımını dökün ve fırçayla tepsinin tüm tabanına dağıtarak sürün.
- Bu adımda büyük boy borcam ya da büyük boy borcam boyutunda tabanı düz bir tepsi kullanabilirsiniz.
- Sıradaki adımda 400 gramlık çiğ tel kadayıfın yarısını elinizle didikleyerek tepsisinin tabanına serpip dağıtın. Bu adımda dikkat etmeniz gereken nokta kadayıfı çok iyi didiklemiş olmanız.
- Uzun uzun kadayıf parçalarını mümkün olduğunca koparıp küçük parçalar elde ederek tepsiye dağıtın ki hem dilimlemeniz hem de tatlının kızarması daha kolay ve güzel olsun.
- 400 gramlık tel kadayıfın yarısını tepsiye az önceki anlattığım adımlara göre dağıttıktan sonra kadayıfın üzerine elinizle bastırın.
- Kadayıf mümkün olduğunca sıkılaşıp incelsin.
- Ardından 400 gram iri çekim ceviz içini kadayıfın üzerine eşit olacak şekilde dökün.
- Son adım olarak kalan kadayıfı da ilk katı yaptığınız gibi didikleyerek cevizin üzerine serpiştirin.
- Kadayıfın üst katmanını yaparken de mümkün olduğunca kadayıf parçalarını küçültmeye çalışın.
- Uzun uzun kalan kadayıf telleri hem dilimlemekte zorluk yaşatacak hem de son adımda ekleyeceğimiz tereyağının eşit dağılmasını engelleyecektir.
- Kalan tüm kadayıfı da tepsiye dağıttıktan sonra elinizle kadayıfı inceleşinceye kadar ezin.
- Son olarak kalan tereyağını bir kaşık yardımıyla kadayıfın üzerine eşit şekilde dökün.
- Basma kadayıf tatlısını önceden ısıtılmış 190°lik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
- Pişme süresinin fırından fırına değişebilir olduğunu göz önünde bulundurarak kontrollü olarak pişirin.
- Şerbeti için; 4 su bardağı suyu ve 3. 5 su bardağı toz şekeri uygun bir tencereye alıp çırpın.
- Şeker erimeye başlayana kadar çırpmaya devam edin.
- Şerbetin rengi açılıp berraklaştıktan sonra küçük bir limonun yarısının suyunu şerbete ekleyin ve çırpmaya devam edin.
- Limon suyunu bu adımda 12-15 damla da ekleyebilirsiniz.
- Önemli olan limon suyu eklemeniz. Çünkü şerbeti pişirirken toz şeker kristalize olarak şerbetin istenmeyen durumlara gelmesine sebep olacaktır.
- Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 4-5 dakika daha ocaktan bekletin.
- 4-5 dakika sonra şerbeti hemen ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Pişen kadayıfı fırından alıp üzerine daha büyük bir tepsi yerleştirin ve hemen tepsiyi ters çevirin.
- Eğer kadayıf çıkmazsa biraz soğuması için bekletin.
- Son olarak kadayıfı bu şekilde oda sıcaklığında 15 dakika bekletin. Tatlı şerbetle buluşmadan önce ılıklaşmalı.
- Aynı şekilde şerbette oda sıcaklığında bekleyerek ılıklaşmalı.
- Bu detayları göz önünde bulundurarak şerbeti tatlının üzerine eşitçe dökün.
- Tatlıyı şerbetini çekene kadar yaklaşık 30 dakika dinlendirin.
- Son olarakda tatlıyı ortadan uzunlamasına kesin.
- Diğer dilimleri de bu kesiğe paralel olacak şekilde kesin.
- Dikdörtgen parçalar halinde basma kadayıf tatlısı elde edin.
- İsterseniz bu şekilde kesmek yerine istediğiniz şekilde de dilimleyebilirisiniz.Deneyecek olanlara da şimdiden afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder