Pamuk Poğaça Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet yumurta(akı içine sarısı üzerine)
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı ılık su
- 1 paket instant maya
- 4 yemek kaşığı silme tozşeker
- 5,5-6 su bardağı un(5 su bardağından sonra kontrolü)
- 2 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ,bir çay kaşığı ucu kadar üzüm pekmezi
Pamuk Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hamurumuzu hazırlamak için süt,su, şeker ve mayayı iyice çırparak, üzerini örtüp 5 dk bekliyoruz.
- Daha sonra üzerine diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım.
- Unumuzu yavaş yavaş kontrollü bir şekilde karıştırma kabımıza ekleyelim. Ele hafif yapışan yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
- Hamurumuzu alt üst ederek yani hamurun altın alıp üzerine atarak yoğuruyoruz.
- Güzelce kıvam alan hamurumuzu üzerini streçleyelim ve temiz bir örtü ile sararak yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
- Mayası gelen hamurumuzun üzerini açalım ,hamurumuzun havasının çıkması için 1-2 kere daha yoğuralım.
- Yoğurduktan sonra hamurumuzu kesme aşamasına geçelim.
- Hamurumuzu 20 eşit parçaya ayıralım ve elimizle beze haline getirelim. Hamurunuzu keserken siz yapacağınız poğaça büyüklüğüne göre beze boyutlarını ayarlayabilirsiniz.
- Ben bugün sade yaptım siz istediğiniz iç harcı kullanabilirsiniz.
- Poğaçalarımızı pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.
- Tekrar tepsi mayası için poğaçalarımızı 30 dk bekletelim. Bu aşamada üzerine temiz bir bez yada yağlı kağıt örtebilirsiniz.
- Ayırdığımız yumurta sarılarının içerisine sıvı yağ ekleyelim ve karıştıralım.
- Tepsi mayası gelen poğaçaların üzerine yumurta sarısını sürelim, çörek otu susam yada haşhaş serpelim, önceden ısıtılmış 180 derecede pişirelim.
***En önemli püf noktası ele yapışan yumuşak hamuru yoğurarak kıvama getirmek.
***Mayayı önceden aktifleştirmek.
***Fırından çıkar çıkmaz hemen üzerini temiz bir sofra bezi ile örtmek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder