Beşamel Soslu Patlıcan Oturtma Tarifi İçin Malzemeler
- 3 adet büyük boy patlıcan
- 150 gram dana kıyma
- 4 adet yeşil sivri biber
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 1 yemek kaşığı dolusu salça
- 1 çay bardağı su
- Karabiber
- Kırmızı toz biber
- Kimyon
- Tuz
Beşamel sos için;
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1,5 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı oda ısısında süt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Pişirirken üzeri için;
- 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
Beşamel Soslu Patlıcan Oturtma Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk önce yıkanmış patlıcanları pijamalı soyup yuvarlak çok kalın olmayacak şekilde dilimliyoruz. Daha sonra bir miktar sıvı yağ ile kızgın yağda kızartıyoruz (Yağ çekmemesi için kızgın yağa atmalısınız)
- Uygun bir tavaya az sıvı yağ koyup biberleri kavuruyoruz. Biberler kavrulduktan sonra salçayı da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
- Kavrulmuş kıymayı, maydanozu, dereotunu ve baharatları da ekleyip bir iki karıştırdıktan sonra suyu da döküp biraz kaynatıyoruz.
- Uygun ufak bir tencerede beşamel sos için yağları kızdırıp, unu atıp, kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Oda ısısındaki sütü topaklanmasın diye bir yandan karıştırarak yavaşsa ekliyoruz.
- Baharatlarıda ekleyip, kaynayıp, kıvam alana kadar pişiriyoruz karıştırarak.
- Görseldeki gibi yuvarlak bir borcama patlıcanları iki kat olacak şekilde hiç boşluk bırakmadan yan yana diziyoruz ve hazırladığımız kıymalı sosu üzerlerine eşit şekilde yayıyoruz.
- Beşamel sosuda en üste yine aynı şekilse eşit dağıtarak döküyoruz ve önceden ısıtılmış 240 derece fırına itiyoruz.
- Bütün malzemeler zaten pişmiş olduğu için fazla tutmaya gerek yok 15 dakika sonra rendelenmiş kaşarı üzerine gezdirip, kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Baklava dilimi şeklinde keserek sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder