19 Temmuz 2022 Salı

El Açması Baklava Hamurundan Çıtır Çıtır Börek Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı sirke (üzüm ,elma fark etmez)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 6 su bardağı un
  • Açmak için;

    • Buğday nişastası (mısır nişastası da olabilir)

    İç malzemesi için;

    • 3 orta boy patates
    • 1 orta boy kuru soğan
    • 2 yemek kaşığı salça
    • Yarım su bardağı sıvı yağ
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 çay kaşığı toz biber
    • 1 çay kaşığı pul biber

    İç ve dış sosu için;

    • 2 su bardağı süt
    • Yarım su bardağı sıvı yağ

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle büyük bir kabın içine ılık süt, sıvı yağ, tuz,sirke ve kabartma tozunu ilave edelim bi güzel karıştıralım.
    • Unu kontrollü şekilde yavaş yavaş ekleyip yoğuralım.
    • Ele yapışmayacak şekilde kulak memesi kıvamında hamur elde edelim.
    • Hamurun üstünü kapatalım en az 15 dakika dinlendirmeye alalım.
    • O sırada patatesleri soyup haşlayalım.
    • Küçük bir tencereye doğradığımız soğanımızı kavuralım.
    • Soğanlar pembeleştikten sonra salçamızı ekleyip kavuralım.
    • En son haşladığımız patatesi ve baharatları ekleyip patatesleri çatalla ezelim 2 dakika daha kavurup ocağın altını kapatıp soğumaya alalım.
    • Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünden biraz daha büyük olacak şekilde koparalım ve yuvarlayalım. Bende 20 adet beze çıktı.
    • Hamuru ilk önce merdane yardımıyla tek tek açalım ve aralarına nişasta serpelim.
    • Oklava ile hamur çok ince olmayacak şekilde açalım.
    • Yufkanın içine süt ve sıvı yağ sosumuzdan fırça yardımıyla her tarafına sürelim.
    • Patates harcımızdan da yaydıktan sonra böreği saralım ve bıçak yardımıyla 4 e bölüp keselim.
    • Bu şekilde böreklerimizi yağlı kağıt serilmiş tepsimize dizelim ve üzerine sosumuzu fırça yardımıyla sürelim.
    • Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırınımıza verelim.
    • Üzeri pembeleştikten sonra fırından alalım.
    • Servise hazır.

      Afiyet olsun 😊👌.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder