Malzemeler
- 1 kg bal kabağı
- 1,5 kg şeker
- 3 lt su
- Sönmemiş kireç (1 su bardağı )
Nasıl Yapılır?
- Kabakların hazırlanışı: soyulmuş temizlenmiş kabaklar ince ince (1 mm kalınlığında 3-5 cm uzunluğunda ) doğranır.
- Yapılışı 1 su bardağı kireç 3 lt suya ıslatılarak ezilmesi sağlanır.
- Ezilen kireç suda çöktüğü zaman yüzeydeki duru kireçli su alınır hazırlanan kabaklar kireçli suya konulur yaklaşık 2 saat bekletilir.
- Daha sonra bol suyla yıkanır ve şeker eklenerek pişmeye bırakılır.
- Şekeri koyulaşınca pişirme işlemi tamamlanmış olur. Püf noktası: kireçte bekletilmesinin sebebi kabakların sertleşmesini sağlamaktır.
- Kabakların üzerine şeker eklenerek 1 gece bekletilir.
- Pekmezle yapılışı: malzemeler 1 kg bal kabağı 12 lt üzüm şırası 3 lt su sönmemiş kireç (1 su bardağı )
- Kabakların hazırlanışı: soyulmuş temizlenmiş kabaklar ince ince (1 mm kalınlığında 3-5 cm uzunluğunda ) doğranır.
- 1 su bardağı kireç 3 lt suya ıslatılarak ezilmesi sağlanır sonra elde edilen kireçli su çökeltilerek yüzeyde oluşan kireçli su bir kaba alınır.
- Hazırlanan kabaklar kireçli suya konulur yaklaşık 2 saat bekletilir.
- Kabaklar kireçli sudan çıkarılır ve bol suyla yıkanır ardından üzüm şırası ile ocakta kaynamaya alınır.
- Şıra pekmez kıvamını alıncaya kadar pişirilir. Bu esnada kabakta pişmiş olur. Böylelikle kırtakı servise hazır hale gelir.
Püf noktası: kabakların kireçte bekletilmesinin sebebi kabakların sertleşmesini sağlamaktır. Not: kırtakı yapımında küllü suda kullanılabilir. Eğer kabaklar küllü suda bekletilecekse 5 bardak kül ile 5 lt su karıştırılarak kaynatılıp soğutulur. Dinlenen küllü suyun üzerinde oluşan berrak kısım alınarak kabaklar bu suda 2 saat kadar bekletilerek sertleşmeleri sağlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder