27 Temmuz 2022 Çarşamba

Kırtakı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg bal kabağı
  • 1,5 kg şeker
  • 3 lt su
  • Sönmemiş kireç (1 su bardağı )

    Nasıl Yapılır?

  • Kabakların hazırlanışı: soyulmuş temizlenmiş kabaklar ince ince (1 mm kalınlığında 3-5 cm uzunluğunda ) doğranır.
  • Yapılışı 1 su bardağı kireç 3 lt suya ıslatılarak ezilmesi sağlanır.
  • Ezilen kireç suda çöktüğü zaman yüzeydeki duru kireçli su alınır hazırlanan kabaklar kireçli suya konulur yaklaşık 2 saat bekletilir.
  • Daha sonra bol suyla yıkanır ve şeker eklenerek pişmeye bırakılır.
  • Şekeri koyulaşınca pişirme işlemi tamamlanmış olur. Püf noktası: kireçte bekletilmesinin sebebi kabakların sertleşmesini sağlamaktır.
  • Kabakların üzerine şeker eklenerek 1 gece bekletilir.
  • Pekmezle yapılışı: malzemeler 1 kg bal kabağı 12 lt üzüm şırası 3 lt su sönmemiş kireç (1 su bardağı )
  • Kabakların hazırlanışı: soyulmuş temizlenmiş kabaklar ince ince (1 mm kalınlığında 3-5 cm uzunluğunda ) doğranır.
  • 1 su bardağı kireç 3 lt suya ıslatılarak ezilmesi sağlanır sonra elde edilen kireçli su çökeltilerek yüzeyde oluşan kireçli su bir kaba alınır.
  • Hazırlanan kabaklar kireçli suya konulur yaklaşık 2 saat bekletilir.
  • Kabaklar kireçli sudan çıkarılır ve bol suyla yıkanır ardından üzüm şırası ile ocakta kaynamaya alınır.
  • Şıra pekmez kıvamını alıncaya kadar pişirilir. Bu esnada kabakta pişmiş olur. Böylelikle kırtakı servise hazır hale gelir.
  • Püf noktası: kabakların kireçte bekletilmesinin sebebi kabakların sertleşmesini sağlamaktır. Not: kırtakı yapımında küllü suda kullanılabilir. Eğer kabaklar küllü suda bekletilecekse 5 bardak kül ile 5 lt su karıştırılarak kaynatılıp soğutulur. Dinlenen küllü suyun üzerinde oluşan berrak kısım alınarak kabaklar bu suda 2 saat kadar bekletilerek sertleşmeleri sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder