21 Temmuz 2022 Perşembe

Peynirli Bükme (Tel Tel Ayrılan Pamuk Gibi) Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
  • 200 ml ılık süt
  • 100 ml sıvı yağ
  • 1 Türk kahve fincanı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 6 su bardağı un

İç harcı için;

  • 250 gram beyaz peynir
  • 100 gram tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)

Üzerine için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına önce ılık süt,şeker ve mayayı alarak karıştıralım,5 dakika beklesin.
  • Ardından sıvı yağ ,yoğurt ,yumurta ve tuzunu ilave ederek karıştıralım.
  • Unun bir kısmını ekleyip spatula ile karıştıralım hamur katılaşınca elimizle toparlayıp yumruklayalım.
  • 5. bardaktan sonra kontrollü ekleyelim çünkü markadan markaya değişiklik gösterebilir. Çok katı bir hamur olmayacak.
  • Hamurun üzerini kapatalım hamur iki katına çıkıncaya kadar mayalanmasını bekleyelim.
  • Hamur mayalanınca hafif yağlamış olduğumuz tezgaha alalım,hamuru 4 beze yapalım.
  • Bezeyi merdane ile tepsi boyutunda açalım(benim kullandığım orta boy fırın tepsisi) üzerine yumuşak tereyağı sürelim peynir serpelim.
  • Diğer bezeleride aynı boyda ilk açılan bezenin üstüne koyalım yağ sürerek peynir serpelim ,üst üste dizerek bitirelim.
  • 2 parmak genişliğinde şeritler halinde bölelim(fotoğraflarda görüldüğü gibi)fırın tepsisine pişirme kağıdı serelim.
  • Şeritler halinde olan hamur parçalarını iki taraflı çevirerek bükerek tepsiye sırası ile dizelim,hepsini böyle yaparak bitirelim.
  • Tepsinin üzerini kapatalım 15-20 dakika tepsi mayası yaptıralım.
  • Üzerine yumurta sarısı ve yağ karışımını sürelim 190 derecede alt üst ayarda önceden ısınmış fırında istediğimiz gibi kızarana kadar pişirelim.
  • Peynirli bükmeleri fırından alınca ilk sıcağı geçince üzerine örtü kapatalım. Pamuk gibi yumuşacık bükmeler servise hazırdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder