26 Temmuz 2022 Salı

Peynirli Kabak Graten Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 tane kabak (benim kullandığım kabak büyüktü 1 tane kullandım)
  • Yarım bağ dereotu
  • 1 su bardağı kaşar peyniri (ben kayınvalidemin yaptığı beyaz peyniri kullandım çok da güzel oldu)

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Kabakları önce güzelce yıkayıp ince olmayacak şekilde halka halka doğrayalım.
  • Borcama biraz zeytinyağı döküp kabakları hafif tuzlayıp dizelim.
  • Önceden 200 derecede ısınmış fırına pişmeleri için koyalım.
  • 25 dk kadar fırında güzelce pişene kadar bekleyelim.
  • Bu arada beşamel sosunu hazırlayalım.
  • 2 yemek kaşığı tereyağını tencereye ya da tavaya alarak eritelim.
  • Üzerine 2 yemek kaşığı dolusu un ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Azar azar süt ekleyelim bu arada karıştırmayı unutmayalım 1. 5 bardak sütü ekleyip kaynayana kadar karıştıralım.
  • Kaynamaya başlayınca kıvam alana kadar pişirelim kıvam alınca tuz ve karabiberini ekleyelim. 2-3 dk daha pişirip altını kapatalım.
  • Pişen kabakları fırından çıkaralım ve üzerine hazırladığımız beşamel sosunu dökelim. İnce ince kıydığımız dereotunu üzerine gezdirelim.
  • Ben kayınvalidemin yaptığı beyaz peyniri kullandığım için beşamel sos ve dereotunun hemen ardından peynir rendesini de ekleyip fırına verdim peynir eriyip kızarana kadar fırında pişirdim.
  • Kaşar peyniri çabuk kızaracağı için kabak grateni beşamel sosu ile bir süre fırında pişirip sonra kaşar peyniri ekleyip kızarana kadar fırında pişirin.
  • İlk sıcağı çıkana kadar bekleyip servis edebilirsiniz.Afiyet şifa olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder