Şam Dürümü Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 125 gr tereyağı veya margarin
- 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
- Yarım çay bardağı irmik
- 6 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2,5 su bardağı un
Şerbeti için;
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su (500 ml)
- Birkaç damla limon suyu
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
Şam Dürümü Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Şerbeti için tencereye su ve şekeri alarak karıştıralım ve kaynamaya bırakalım.
- 15 dakika kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyelim ve 3-4 dakika daha kaynatalım. Ardından ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
- Hamuru için yoğurma kabına tereyağı, yumurta, pudra şekeri, irmik, kabartma tozu, vanilya ve unun bir kısmını alarak yoğurmaya başlayalım. Unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya devam edelim.
- Hafifçe unladığımız tezgaha hamuru alalım ve şöyle bir toparlayalım. Ardından hamuru 4 eşit parçaya bölelim.
- Parçalardan birini tekrar toparladıktan sonra avucumuzda ileri geri hareket ettirerek uzun bir rulo haline getirelim.
- Diğer parçalara da aynı işlemleri uygulayarak rulo haline getirelim. Rulolarımızın hepsinin aynı kalınlıkta ve aynı boyda olmasına dikkat edelim.
- Hepsini birden önce ortadan ikiye sonra birbirine eşit 6 parça olacak şekilde dilimleyelim.
- Tatlılarımızın her birini fırın tepsimize aralıklı olarak dizelim. bu ölçülerle 24 adet Şam dürümü elde edebilirsiniz.
- Üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını bir fırça yardımıyla sürelim.
Tatlımız artık fırına girmeye hazır. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirelim. - Sürenin sonunda güzelce kızaran Şam dürümlerini fırından alalım.
- Şerbetlemek için uygun bir kaba yerleştirelim.
- Soğuk şerbeti ilk sıcaklığı çıkan tatlımızın üzerine gezdirelim. Bu şekilde şerbetini iyice çekinceye kadar tatlımızı dinlendirelim.
Dilerseniz arada tatlıları ters çevirerek her tarafının şerbeti güzelce çekmesini sağlayabilirsiniz. - Birkaç saat şerbet içerisinde dinlendikten sonra Şam dürümü tatlımız artık servise hazır.
Üzerine isteğe bağlı olarak toz fıstık serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder