29 Temmuz 2022 Cuma

Zeytinli Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 küp yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta (sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 5-6 su bardağı un

İç harcı için;

  • 1,5 su bardağı doğranmış siyah zeytin
  • 1, 5su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kaba su, süt, sıvı yağ, ufalanmış yaş maya, tuz, şeker ve yumurta beyazı eklenip karıştırılır.
  • Ardından parça parça elenmiş un eklenerek uzun uzun yoğrulur.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
  • 1-2 kaşık yağ ekleyerek hamur iyice toparlanır.
  • Ardından 15 eşit parça halinde bezelere ayrılır.
  • Bezeler tezgaha koyulup üzerine mutfak bezi örtülür ve 45 dakika mayalanmaya bırakılır.
  • Mayalanan bezeler eller yağlanıp ince uzun şeklinde açılır.
  • Ardından içersine zeytin ve kaşar peyniri eklenip sarma sarar gibi önce yanlardan katlanıp sonra sarılır ve rulo şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirilir.
  • Üzerine bıçakla verev çizikler atılır ve yağla açılıp çoğaltılmış yumurta sarısı sürülür. İsteğe bağlı susam, çörekotu serpilir.
  • Üzeri tekrar örtülüp 20 dakika tepside mayalanmaya bırakılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir. Çok uzun süre bekletmeyin ki kurumasın. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder