4 Ağustos 2022 Perşembe

İrmik Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gr tereyağı veya margarin
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 3,5 su bardağı un

Dolgu hamuru için;

  • Yoğrulan hamurun 4/1
  • 4 yemek kaşığı iri çekilmiş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Bulamak için;

  • 1 su bardağı irmik

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 1 kaç damla limon

    Nasıl Yapılır?

  • Oda sıcaklığındaki margarinin üzerine yumurta yoğurt sıvı yağ ve üzüm sirkesini karıştıralım irmiği ekleyip, karıştırmadan üzerine unu, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip, yoğuralım.
  • Yoğurduğumuz hamurdan 4/1 ayırıp başka bir kaba koyalım az ayırdığımız hamura kakao ceviz tarçın sıvı yağ ekleyip yoğuralım.
  • Sade hamurdan beze koparıp elinizle uzun rulo şeklinde açalım ve tezgah da elimizle 3 parmak eninde elimizle düzelterek açalım.
  • Diğer kakaolu hamurdan beze alıp, onuda açtığımız hamurun boyunca rulo yapalım ve hamurun üzerine koyup, kenarlarından kapatalım.
  • Tezgaha döktüğümüz irmiğe bulayalım ve çatalla çizik atalım üzerine hamuru orta büyüklükte kesip tepsiye dizelim diğer hamurları da bu şekilde yapıp, bitirelim.
  • Önceden ısıtılmış fırında 170 derece hafif kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Şerbeti için şekeri suyu tencereye koyup, ocağa alın kaynamaya başlayınca 5 dk daha kadar kaynatalım limon sıkıp, ocaktan alalım.
  • Şerbetimiz soğuk tatlımız sıcak olacak pişen tatlımızın ilk sıcaklığı çıkınca üzerine şerbeti dökelim ve çekmesi için 2 3 saat kadar bekletin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder