9 Ağustos 2022 Salı

Tam Kıvamında Aşure Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gr keşkek (aşurelik buğday)
  • 500 gr nohut
  • 500 gr kuru fasulye
  • 1 su bardağı pirinç
  • 300 gr kuru kayısı
  • 300 gr kuru üzüm
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 6-7 adet karanfil
  • 1 kase tuzsuz fıstık
  • 50 gr dolmalık fıstık
  • 2 kg toz şeker (isteğe bağlı azaltabilirsiniz.)

Süslemesi için:

  • Fındık, badem, kırılmış fındık, toz fıstık, varsa nar, kuru incir, ceviz, elma. İsteğe bağlı çeşitlendirilir)

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak keşkeği,nohutu, kuru fasulyeyi akşamdan ıslatıyoruz.
  • Derin bir tencerede keşkeği pişiriyoruz. (2lt kadar su konmalı).
  • Pirinci, nohutu ve kuru fasulyeyi ayrı yerlerde pişiriyoruz. (nohutu düdüklü tencerede pişirdim. ).
  • Daha sonra kuru kayısıyı, tencereye alıyoruz.
  • Üzerine çıkacak kadar kaynar su koyuyoruz. Kuru kayısılar pişene kadar yaklaşık 15 dk pişirip ocaktan alıyoruz.
  • Kuru üzümü tencereye alıp üzerine çıkacak kadar sıcak su koyuyoruz, yaklaşık 5 dk pişirip ocaktan alıyoruz ve suyunu süzüyoruz.
  • Kuş üzümünü de 5 dk kaynatıp ocaktan alıyoruz ve suyunu süzüyoruz.
  • Karanfilleri de aynı şekilde 5 dk pişiriyoruz, suyunu süzmüyoruz.
  • Şerbeti için tencereye 1 lt su koyup,2kg şeker ilave ediyoruz. Şekeri eritiyoruz.
  • Daha sonra pişirmiş olduğumuz keşkeği (pişirme suyunu süzmüyoruz), önceden pişirdiğimiz pirinci, kuru üzümü, nohutu, kuru fasulyeyi, kuru kayısıyı, kuş üzümünü ve karanfilli suyu ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.
  • Aşure kaynayana kadar pişiriyoruz.
  • Son olarak tuzsuz fıstığı ,dolmalık fıstığı ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Aşurenizi kaynadıktan sonra 15dk kadar daha kaynatıp, ocaktan alabilirsiniz.
  • Aşuremiz hazır, üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz, afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder