Malzemeler
- 500 gr keşkek (aşurelik buğday)
- 500 gr nohut
- 500 gr kuru fasulye
- 1 su bardağı pirinç
- 300 gr kuru kayısı
- 300 gr kuru üzüm
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 6-7 adet karanfil
- 1 kase tuzsuz fıstık
- 50 gr dolmalık fıstık
- 2 kg toz şeker (isteğe bağlı azaltabilirsiniz.)
Süslemesi için:
- Fındık, badem, kırılmış fındık, toz fıstık, varsa nar, kuru incir, ceviz, elma. İsteğe bağlı çeşitlendirilir)
Nasıl Yapılır?
- İlk olarak keşkeği,nohutu, kuru fasulyeyi akşamdan ıslatıyoruz.
- Derin bir tencerede keşkeği pişiriyoruz. (2lt kadar su konmalı).
- Pirinci, nohutu ve kuru fasulyeyi ayrı yerlerde pişiriyoruz. (nohutu düdüklü tencerede pişirdim. ).
- Daha sonra kuru kayısıyı, tencereye alıyoruz.
- Üzerine çıkacak kadar kaynar su koyuyoruz. Kuru kayısılar pişene kadar yaklaşık 15 dk pişirip ocaktan alıyoruz.
- Kuru üzümü tencereye alıp üzerine çıkacak kadar sıcak su koyuyoruz, yaklaşık 5 dk pişirip ocaktan alıyoruz ve suyunu süzüyoruz.
- Kuş üzümünü de 5 dk kaynatıp ocaktan alıyoruz ve suyunu süzüyoruz.
- Karanfilleri de aynı şekilde 5 dk pişiriyoruz, suyunu süzmüyoruz.
- Şerbeti için tencereye 1 lt su koyup,2kg şeker ilave ediyoruz. Şekeri eritiyoruz.
- Daha sonra pişirmiş olduğumuz keşkeği (pişirme suyunu süzmüyoruz), önceden pişirdiğimiz pirinci, kuru üzümü, nohutu, kuru fasulyeyi, kuru kayısıyı, kuş üzümünü ve karanfilli suyu ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.
- Aşure kaynayana kadar pişiriyoruz.
- Son olarak tuzsuz fıstığı ,dolmalık fıstığı ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.
- Aşurenizi kaynadıktan sonra 15dk kadar daha kaynatıp, ocaktan alabilirsiniz.
- Aşuremiz hazır, üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz, afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder