8 Ağustos 2022 Pazartesi

Tam Ölçülü Aşure Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı aşurelik buğday
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1,5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1,5 yemek kaşığı pirinç
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 120 gr kuru incir
  • 120 gr kuru üzüm
  • 120 gr kuru kayısı
  • 80 gr fındık içi
  • 1,5 tatlı kaşığı karanfil
  • 4 litre sıcak su
  • 1,5 su bardağı sıcak süt (300 ml)
  • 1,5 çay bardağı su (185 ml) (karanfil için)

    Nasıl Yapılır?

  • Aşurelik buğdaylarımızı 1 gece önceden ıslatalım.
  • Ertesi gün tencereye buğdaylarımızı alalım, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerek 10 dakika kadar kaynatalım.
  • Kaynayan buğdayları ocaktan alarak sarı suyunu süzelim.
  • Buğdayları süzdükten sonra tekrar tencereye alalım ve üzerine sıcak su ilave ederek tencerenin kapağını aralıklı kapatalım ve buğdayları 50 dakika kadar haşlayalım.
  • Ayrı bir sos tenceresine karanfilleri alalım, üzerine suyu ilave edelim ve  kaynatalım.
  • 10 dakika kadar kaynattığımız karanfilin altını kapatalım, bir kenarda soğuması için bekletelim.
  • Haşlanıp şişen buğdayların üzerine haşlanmış kuru fasulye, haşlanmış nohut, pirinci ekleyelim ve 15 dakika daha pişirelim.
  • Ardından doğranmış kuru kayısı, doğranmış kuru incir, kuru üzüm ve kalan sıcak suyu ilave ederek 10 dakika daha pişirelim.
  • Kaynattığımız karanfilin suyu, fındık içi ve toz şekeri de ekleyerek karıştıralım.
  • Son olarak sıcak sütü ekleyelim, karıştırarak 15 dakika daha pişirelim.
  • Kıvam alan aşurenin altını kapatalım ve kaselere eşit bir şekilde paylaştıralım. Üzerlerini dilediğimiz şekilde süsleyelim.
  • Oda sıcaklığına gelen aşureleri dinlenmeleri için buzdolabına yerleştirelim.
  • Soğuyan aşureler servise hazır. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder