Malzemeler
- 1 kilo kadar karalahana yaprağı
- 300 gram dana kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
- 1 kutu konserve domates ( 400gr. )
- 1 çay bardağı zeytinyağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
- 1 yemek kaşığı sumak
- Tuz, karabiber
Salçalı suyu için:
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 500 ml -1 litre kadar su
- Tuz ( eğer salçanız tuzsuzsa )
Nasıl Yapılır?
- Önce iç harcımızı hazırlayalım.
- Kıyma, kıyılmış kuru soğan ve sarımsak, maydanoz, konserve domates, zeytinyağ, domates salçası, baharatlar ve pirinç güzelce yoğurulur.
- Lahana yaprakları iyice yıkandıktan sonra blench edilir yani önce kaynar suya sokulur 15-20 saniye sonra da buzlu suya daldırılır .
- Sarmaya başlayalım. Yaprakların sap kısmını keselim ve tencerenin dibine serelim. Eğer yapraklar büyük ise ortadaki kalın damarı kesip yaprağı ikiye bölelim ve iç harcını koyup iki adet sarma saralım. Eğer yaprak küçük ise ortadaki damarı parmaklarımızla iyice bastırarak ezelim ve iç harcını koyup saralım.
- Tencerenin ilk tabakası tamamlandıysa üzerine tuz serpelim ve ikinci tabaka için sarmaya devam edelim.
- Sarma işlemi bittikten sonra salçalı suyu hazırlayalım.
- İç harcımızın bitmiş olduğu kaba salçayı koyalım ve su ekleyerek iyice çırpalım. Eğer salçanız tuzsuzsa biraz tuz ilavesi yapabilirsiniz.
- Kabın kenarlarını da iyice sıyıralım iç harcındaki kalıntılardan faydalanmış oluruz böylece.
- Yemeğin üzerini geçmeyecek kadar salçalı su gezdirelim ve tabak serelim.
- Kapağını kapatıp kaynamasını bekleyelim.
- Kaynayınca ocağın altını orta ateşe indirelim ve 30 dakika kadar pişirelim. Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder