Malzemeler
Kornişon turşu için;
- 2 kg kornişon salatalık
Karışık turşu için;
- 1 kg salatalık
- 250 gr kıl biber
- 4 adet domates
- 2 adet havuç
Turşu suyu için;
- 1 su bardağı iri turşuluk tuz
- 3 su bardağı sirke (600 ml)
- 10 su bardağı su (2 litre)
- 2 baş sarımsak
- 1 yemek kaşığı limon tuzu
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kavanoz ve kapakları hazırlayalım. Her konserve veya turşu yapışımızda mutlaka yeni ve kaliteli bir kapak kullanmamız gerekiyor.
- Paketinden çıkardığımız kapakları 10 dakika kaynatalım, böylece gayet yeterli bir şekilde sterilize etmiş olacağız.
- Kaynayan kapakları bir maşa yardımıyla tencereden çıkaralım. Temiz bir bezin üzerine dizelim.
- İyice yıkadığımız kornişonun uçlarını keserek kavanoza dik bir şekilde sıkıca yerleştirelim.
- Aralarına soyduğumuz sarımsakları sıkıştıralım ve bir sıra daha kornişon dizelim.
- Kalan boşluklara yine sarımsak ekledikten sonra kavanozu kornişonla dolduralım. Bu ölçülerle 3 litrelik kavanozu doldurdum. Daha fazla hazırlamak isterseniz ölçüleri artırabilirsiniz.
- Karışık turşu için, yıkayıp uçlarını kestiğimiz salatalıkları pet kavanoza dik bir şekilde yerleştirelim.
- Kalan boşluklara bolca sarımsak ekledikten sonra doğranmış havuçları yerleştirelim.
- Kıl biberi ekleyelim, bastırarak sıkıştıralım.
- Aralara sarımsak koyduktan sonra domatesleri de yerleştirelim.
- Kalan havuç ve biberleri kavanozun boş yerlerine sıkıştıralım. Bir tutam maydanozla üzerini kapatalım.
- Turşu suyu için derin bir karıştırma kabına sirkeyi alalım.
- Su, iri salamura tuz ve limon tuzunu ilave ederek tuzlar eriyene kadar karıştıralım.
- Hazırladığımız kavanozları ağzına kadar turşu suyu ile dolduralım.
- Kaynattığımız kapaklarla kavanozları sıkıca kapatalım ancak gereğinden fazla sıkmamaya özen gösterelim.
- Güneş almayan serin bir yerde, 2-3 hafta içerisinde turşularınız hazır olacaktır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder